Naslovnica Inspire Tips & tricks kod izbora knjigovodstva

Tips & tricks kod izbora knjigovodstva

211
0
1 min čitanja

Neovisno o tome otvarate li novu tvrtku ili samo mijenjate knjigovodstvo dobro razmislite prilikom odabira servisa. Bilo da imate tvrtku ili obrt stručan i pouzdan knjigovođa jedna je od važnijih karika u vašem poslu. Jednom kada nađete profesionalca u svom poslu, prepustite mu vođenje knjiga, kako bi se mogli koncentrirati na vlastiti biznis. U nastavku se nalazi par najbitnijih savjeta:

  1. Specijalizacija knjigovodstvenog servisa – postoje znatne razlike između vođenja knjiga između različitih djelatnosti (npr. građevinari, ugostitelji…) i pravnih oblika poslovanja (npr. obrti, poduzeća, udruge…). Obično knjigovodstva nemaju dovoljno resursa da pokriju sve ili se žele specijalizirati za određeno područje pa odaberite knjigovođu koji ima najviše iskustva u vašoj djelatnosti ili pravnom obliku.
  2. Cijena nije najbitnija – mnogi se poduzetnici vode upravo ovim kriterijem prilikom odabira svoga knjigovođe. I dok je to s jedne strane sasvim normalno, treba svakako imati na umu da zakonske kazne koje mogu proizaći iz nesavjesnog ili nestručnog postupka knjigovođe mogu biti izrazito velike.
  3. Stručnost – kod nas je računovodstvena struka podcijenjena pa se često događa da taj posao obavljaju osobe bez dovoljno znanja, iskustva i potrebnih vještina. Provjerite koliko vaš budući knjigovođa ima iskustva, da li dovoljno ulaže u obrazovanje te da li surađuje s profesionalcima iz struke ili nekom od potpornih/obrazovnih institucija.
  4. Povjerenje – jedan od najvažnijih kriterija za izbor. Baš kao što od bankara ljudi očekuju povjerenje slična je situacija s knjigovođama. Neprofesionalni knjigovođe mogu klijente dovesti u nezgodne situacije odavanjem njihovih poslovnih tajni. Odabir knjigovođe s reputacijom i velikim iskustvom najbolje će spriječiti pojavu takvih situacija.
  5. Proaktivno knjigovodstvo – svakako tražite knjigovodstvo koje će vas upozoravati i pratiti, a ne prepustiti samima sebi. Npr. knjigovođa bi svog klijenta periodično tokom godine trebao obavještavati o rezultatima poslovanja, visini dugovanja, obveza i potraživanja.
X