1 min čitanja

Jučer je u Puli svoja vrata otvorila zanimljiva međunarodna škola. U prostorima Istarske razvojne agencije krenula je ljetna škola Bright. Tema je vezana za nove tehnologije u biomedicini, a sudjeluje 60-ak sudionika iz 10 zemalja.

Međunarodna ljetna škola traje do 29. srpnja, a organizira ju Sveučilište Jurja Dobrile u Puli u suradnji sa stručnjacima konzorcija BRIGHT te s dva mala i srednja poduzeća, u okviru ERASMUS KA 226 BRIGHT projekta.

Na otvorenju u IDA-i sudionicima su se obratili Sven Maričić, voditelj projekta i izvanredni profesor Sveučilišta Jurja Dobrile, Răzvan Păcurar, vodeći partner projekta i profesor s Tehničkog sveučilišta Cluj-Napoca te pomoćnica direktora Istarske razvojne agencije Tamara Kiršić.

Sudionici sa stranih Sveučilišta

90 posto sudionika ove škole dolazi sa stranih sveučilišta. Radionice su fokusirane na rješavanje problema u području biomedicine uz pomoć novih tehnologija. Laboratorijske vježbe bit će održane u Centru za istraživanje materijala Istarske županije Metris.

Program škole

Ljetna škola Bright traje dva tjedna, a sastoji se od radionica i vježbi. Prošle godine sudjelovalo je 300-ak sudionika i odvijala se online. Ove godine 60 sudionika sudjeluje uživo, a dolaze iz 10 zemalja poput Poljske, Rumunjske, Slovačke…

Domaćin škole je IDA u kojoj se održava većina programa, a drugi tjedan program će se odvijati na Fratarskom otoku u suradnji s Gradom Pulom i Crvenim križom.

Erasmus projekt 

Projekt Bright odvija se od 31. ožujka 2021. do 28. veljače 2023. godine. Ukupna vrijednost je 187.480 eura, a sufinancira se sredstvima Europske unije.