3 min čitanja

Umag je ponovno položio na poduzetničkom ispitu! Nakon trodnevnog programa Startup akademije sudionici su na jednom mjestu saznali sve što je bitno za uspjeh u poduzetništvu.

Akademiju u Umagu, kao i prošle godine obilježio je velik odaziv i odlične ideje. Prvo mjesto osvojila je Nikolina Marinić, koja je imala ideju korištenja pčelinjeg otrova u ljekovite svrhe!

Nakon formalnog završetka akademije, druženje sudionika i predavača nastavilo se do kasno u noć u kafiću Bouni Amici.

Startup akademija polako se bliži svom kraju! Ostalu su još izdanja u 3 grada, pa tako slijede još Labin (26.-28.11.), Buje (02.-04.12.) i Pazin (05.-06.12.). Pogledajte što vas sve očekuje: https://bit.ly/32P40sz i osigurajte svoje mjesto na vrijeme: https://bit.ly/2pQE7dh.

Umažani imaju vrhunske ideje

Goran Jurica zajedno s partnericom Tinom prije nekoliko mjeseci lansirao je na tržište narukvice pod brendom “VIRTU” (hrv. vrlina). Osnovna ideja je da svatko od nas može napraviti promjenu u svijetu i može biti inspiracija. Svrha je promjeniti način kako ljudi rade na osobnom razvoju i postižu osobni rast. Do sada su lansirali 4 vrste narukvica, čija cijena iznosi oko 50 eura, a najviše se prodaju u SADu. Od svake prodane narukvice, dio ide u humanitarne svrhe, a radi se o zaštiti životinja tj. projektu zaštite nosoroga u Zimbabveu.

Nikolina Marinić ima vlastiti OPG i dugi niz godina bavi se pčelarstvom. Plan im je nastaviti širiti asortiman proizvoda. Jedna od inovacija bilo bi proizvodnja pčelinjeg otrova pošto on predstavlja “budućnost lijekova”. Za to postoje posebni uređaji koji proizvode strujne udare od 12V, koji ne ubijaju pčele, već ih trznu kako bi pčele ostavile svoj otrov. U Hrvatskoj postoji osiguran otkup od 150.000 kn po kilogramu. Ukoliko se proizvod plasira u inozemstvu može doseći cijenu i od 70.000 eura.

Luana Sinčić predstavila je ideju uređenja prostora pod brendom “Green Touch”. Radi se o biljki Polar Moss koja zahtijeva minimalno održavanje, tj. nema potrebu za vodom, zemljom, svjetlošću te je antialergijska i antistatična. Biljka se može u potpunosti personalizirati, u smislu boje, teksture i ostalih elemenata. Proizvod bi se plasirao u hotelima, luksuznim vilama, ustanovama. Ideju razvija 1,5 godinu, a trenutno je na 70% faze realizacije projekta s potpisanim ugovorima s dobavljačima.

Matej Malčić sa svojim timom osmislio je menije na tablet uređajima u ugostiteljskim objektima. Došao je na je ideju pošto je kuhar po zanimanju i ima bogato iskustvo rada u različitim restoranima.

Svojom idejom želi poboljšati ugostiteljsku ponudu primjenom novih tehnologija. Hrvatsko tržište iskoristio bi za probu i testiranje, dok bi proizvod prvenstveno lansirao na inozemna tržišta. Ideja ne zahtijeva intervencije u prostor ugostitelja, već se postojeći stol ugrađuje ekran sa uključenim softverskim rješenjem tj. aplikacijom.

Kompletan meni je uvršten u aplikaciji, pa se smanjuje vrijeme narudžbe i smanjuje mogućnost pogreške u naručivanju jela.

Anita Lečej ima ideju proizvodnje čokoladnih pralina s “istarskim štihom”. Radilo bi se o pralinama s tartufima, maslinovim uljem, lavandom, ružmarinom, medom. Radilo bi se o luksuznom i zdravom proizvodu. U početku bi se radilo o manufakturnoj proizvodnji. Došla bi u specijalnoj ambalaži koja bi sadržavala od 3 do 10 pralina. Osim za poklone i rođendane, služila bi i za iznjmljivače kao poklon za svoje goste koje bi tako dobili ukuse i mirise Istre.

Albina Končar ima ideju namijenjenu za slijepe i slabovidne osobe. Radi se o mobilnim daktilnim stazama koje su primjenjive na različitim podlogama bez oštećenja površine. Partneri u provedbi bile bi jedinice lokalne i regionalne vlasti i obrazovne ustanove.

Pobjednička ideja iskorištava pčelinji otrov u ljekovite svrhe

Stručni žiri sastavljen od Cinzie Zubin, voditeljice područnog ured HBORa za Istru, Ilirijane Madur, ravnateljice agencije RAZUM i Vande Mitrović, direktorice poslovnice Zagrebačke banke u Umagu. Startup akademija u Umagu iznjedrila je tri najbolje poduzetničke ideje po izboru žirija:

  1. Nikolina Marinić – Pčelinji otrov kao lijek

2. Green touch by Luana Sinčić

3. Matej Malčić – Elektronski meniji u ugostiteljskim objektima

Startup akademija se nastavlja

Startup akademija nastavlja svoj put po Istri! Ostala su još izdanja u 3 grada pa tako slijede Labin (26.-28.11.), Buje (02.-04. prosinac) i Pazin (05.-06. prosinac).

Za sudjelovanje u Startup akademiji možete se prijaviti putem linka u nastavku: https://forms.gle/wKJH1hvKsaKwnJDD9O. O detaljima i programu dobit ćete obavijest putem e-maila po prikupljenim prijavama za pojedinu lokaciju.

Najbolji ideje u utrci za 20.000 kuna

Osim edukacije, postoji natjecateljski dio koji nije obvezan, a u njemu mogu sudjelovati svi oni koji imaju vlastitu ideju.

Sudionici akademije koji imaju ideju (pojedinačno ili timski), imaju je priliku razraditi kroz radionice te mentorstvo profesionalaca te dobivaju podršku za njenu realizaciju.

U svakom gradu proglašavaju se najbolje ideje, koje ulaze u Grand Finale na kojem se odabiru pobjednici koji dobivaju vrijedne nagrade (mentorstvo, početni kapital i opremu).

Nagradni fond iznosi 20.000kn, a u cjelosti ga osigurava Istarska razvojna agencija povodom 20 godina postojanja!

Važno je napomenuti da poslovne ideje mogu biti iz bilo koje djelatnosti: od IT ili turističke agencije, welness & spa centra, kuće za odmor, agencije za nekretnine, inovacije na tržištu…

Više informacija

Novosti o Startup akademiji pratite na Facebook stranicama, a za upite se možete javiti i na mail: akademija.startup@gmail.com ili na 098 965 2335.