3 min čitanja

Zabrinuti ste zbog globalnog zatopljenja? Imate i zašto biti. Ako mislite da su za posljedice globalnog zatopljenja s kojima se suočavamo zasluga samo industrije, u krivu ste. Svaki pojedinac doprinosi tome putem ugljičnog otiska.

Što je ugljični otisak?

Ugljični otisak je naziv za količinu stakleničkih plinova koje izravno ili neizravno uzrokuje neka osoba, proizvod, tvrtka ili država. Svojim svakodnevnim izborom poput odluke što ćete kupiti u dućanu ili kako ćete otići do posla, i vi sudjelujete u kreiranju svog ugljičnog otiska. Tako na primjer osoba koja se koristi javnim prijevozom uzrokuje manju količinu otpuštanja ugljičnog dioksida od osobe koja koristi osobni automobil. Isto tako, osoba koja ide na posao pješke ili biciklom, ima manji ugljični otisak od one koja koristi javni prijevoz. Želite li živjeti u skladu s prirodom, izbor je na vama, a mi vam donosimo savjete kako malim postupcima iz svog doma možete učiniti nešto po tom pitanju:

1. Izvadite punjače iz utičnice

Izvadite punjače iz utičnice ako se vaši gadgeti ne pune. Ako je kabel u utičnici, on i dalje troši električnu energiju, bez obzira na to je li u uporabi ili ne. Stoga je najpametnije isključiti uređaje iz utičnice, jer tako smanjujete svoju potrošnju električne energije. Isto vrijedi i za druge kućanske uređaje: toster, mikrovalna pećnica, televizor… i svi drugi troše električnu energiju i kada nisu u radu.

2. Prirodno osušite kosu i odjeću

Među kućanskim aparatima, sušilica rublja i fen najveći su potrošači energije. Zato, kad možete uštedite energiju i pustite odjeću i kosu da se osuše prirodnim putem.

3. Zazelenite svoj dom

Bilo da živite u kući ili stanu, smanjenju ugljičnog otiska možete doprinijeti tako što ćete posaditi svoj vrt ili zazeleniti gredicu od prozora. Tako možete posaditi i voće, povrće ili začinsko bilje i uštedjeti na računu za kupovinu.

sadnja_cvijeće_zeleni_dom
Izvor: Pixabay

4. Obratite pažnju kad izabirete prijevozno sredstvo

Od svih prijevoznih sredstava, avioni su najveći zagađivači. Zato kad krećete na putovanje, provjerite da li je moguće koristiti ekološki prihvatljiviju alternativu poput vlaka ili autobusa. U svakodnevici također možete doprinijeti smanjenju svog ugljičnog otiska tako što ćete smanjiti uporabu osobnog automobila u korist pješačenja ili vožnje biciklom. Ako je automobil za vas nužan, razmislite o električnom automobilu. Iako i on oslobađa ugljikov dioksid, ova varijanta je ipak značajno ekološki prihvatljivija u odnosu na automobil na plinski pogon ili gorivo.

5. Zamijenite kupku tuširanjem

Kupka troši znatno više vode i energije za zagrijavanje u odnosu na tuširanje. Za jednu kupku potroši se u prosjeku 150 do 200 litara vode, dok se za tuširanje potroši 30 do 80 litara vode.

6. U kupovini

S polica dućana smiješe nam se proizvodi koji nam trebaju i ne trebaju, a svi nas pozivaju na kupovinu šarenim ambalažama i akcijskim cijenama. Izbjegavajte impulzivnu kupovinu jer to znači da ćete proizvesti više smeća. Birajte proizvode s manje ambalaže, a kad je to moguće kupite namirnice rinfuzo. Birajte proizvode lokalnih proizvođača jer oni imaju manji ugljični otisak – počevši od kemijskih tretmana, pa sve do goriva koje je iskorišteno za dostavu. Ponovno upotrijebite svoje vrećice i prebacite se na ekološki prihvatljiviju varijantu. Umjesto plastičnih vreća izaberite papirnate ili platnene koje duže traju i mogu se reciklirati.

vrećice_kupovina
Izvor: Pixabay

7. Pametno zagrijavanje prostora

Ako smanjite temperaturu u domu za samo 1%, smanjit ćete potrošnju energije za 6%. Ako zagrijavate prostor klimom, redovito ju čistite jer nakupljena prašina i nečistoća uzrokuje veću potrošnju energije kod zagrijavanja ili hlađenja.

8. Nemojte pretrpavati kućanske uređaje

Perilica rublja, suđa ili hladnjak. Ako su pretrpani, troše mnogo više električne energije u radu. Pratite upute proizvođača i izbjegavajte prekrcavanje.

9. Rasvjeta je vrlo bitna

Ugasite svjetlo tamo gdje vam nije potrebno. Izborom svjetlije boje zidova i namještaja, učinit ćete svoj prostor svjetlijim, i bit će manja potreba za umjetnim svjetlom. Izaberite LED rasvjetu. Osim što duže traje, LED rasvjeta je ekološki učinkovitija jer proizvodi manje ugljičnog dioksida u odnosu na halogenu rasvjetu.

10. Digitalizirajte svoje poslovanje

Ako to nije nužno, nemojte printati mailove i dokumente koje pohranjujete u digitalnom obliku. Brojni programi omogućuju vam digitalizaciju poslovnih procesa i online pohranu svega što trebate. Umjesto potrošnje papira, izaberite cloud pohranu.