1 min čitanja

Britanski projekt za istraživanja u medicini UK Biobank proveo je istraživanje o povezanosti smrtnosti s konzumacijom kave. Rezultati istraživanja su vrlo zanimljivi i obradovat će kavoljupce.

Provedena su brojna istraživanja o utjecaju konzumacije kave na naše tijelo i zdravlje, a brojna istraživanja rezultirala su brojnim različitim saznanjima. Iako postoje mnoge studije koje ističu ulogu kave u prevenciji brojnih bolesti, tako postoje i one koje dokazuju povezanost konzumacije kave s mnogim oboljenjima.

 

Ne smiješ piti kavu, narast će ti rep!

Najozbiljnija posljedica ispijanja kave identificirana je kao povećana smrtnost od kardiovaskularnih oboljenja i raka. Kavu povezuju s uzrocima kardiovaskularnih poteškoća, kao što je povišen krvni tlak. Mnogi stručnjaci pokušali su povezati kavu s uzročnikom moždanih udara.

Konzumacija kave povezuje se također s oboljenjem od raka. Tako recimo u Kaliforniji proizvođači kave i proizvoda od kave imaju obvezu označiti ambalažu s upozorenjem na opasnost od izazivanja raka. Krivac je akrilamid, štetni sastojak koji se oslobađa tijekom prženja kave, a u slučaju konzumacije velike količine, može uzrokovati rak.

 

Svako jutro jedno jaje (kava) organizmu snagu daje!

Ipak, novo istraživanje provedeno od UK Biobank projekta povezuje kavu s dugim i zdravim životom. Naime, ova organizacija provela je istraživanje na preko 500 tisuća osoba kako bi utvrdila povezanost smrtnosti i smrtonosnih bolesti s konzumacijom kave. Istraživanje je obuhvatilo konzumaciju obične, instant i beskofeinske kave, a zaključci su jednaki.

Od 500 tisuća ispitanika čak 78% pije kavu, a kao referentna grupa poslužio je ostatak ispitanika koji su se izjasnili da ne piju kavu. Utvrđeno je ne samo da kava i smrtnost te smrtna oboljenja nisu povezana, već da je povezanost obrnuto proporcionalna, čak i kod osoba koje pretjeruju s 8 i više šalica kave dnevno. Istraživanje je otkrilo da osobe koje piju kavu u odnosu na one koje ne piju, žive duže i rjeđe obolijevaju od smrtonosnih bolesti.