1 min čitanja

Svake minute jedan kamion pun plastičnog otpada završi u oceanu. To je između 8 i 12 milijuna tona plastike godišnje. Do 2050. godine u moru će biti više plastike nego ribe.

Posljedice zagađenja plastikom su nesagledive za okoliš i za društvo a magično rješenje ne postoji. Podizanje svijesti i promjena navika, poticanje razvoja i inovacija, interdisciplinarni pristup i suradnja na svim razinama mogući su putevi ka rješenju ovog problema.

Adriatic Plastic Challange

Adriatic Plastic Challenge je timsko natjecanje u obliku dvodnevnog bootcampa, a koje organiziraju udruge Terra Hub i Zona uz podršku Volva Adria. Sudjelovanje je besplatno, a najbolje ideje mogu osvojiti novčane nagrade.

Cilj bootcampa je pronaći inovativna rješenja kako bi se zaustavili zagađenje mora plastikom. Prijaviti se mogu kreativci, inženjeri, znanstvenici, poduzetnici, profesori, studenti, aktivisti, avanturisti i svi ostali koji dijele strast prema očuvanju morskog ekosustava.

U sklopu Adriatic Plastic Challenge-a želja je:

  • Pronaći rješenja koja će doprinijeti zaustavljanju daljnjeg dotoka plastičnog otpada u Jadransko more
  • Osvijestiti što veći broj ljudi o problemu plastičnog zagađenja i potaknuti ih na odgovorno ponašanje

Kako se prijaviti?

Nakon prijave odabrani kandidati i kandidatkinje bit će pozvani da prisustvuju u intenzivnom dvodnevnom bootcamp-u pod mentorstvom vrhunskih stručnjaka. Mentori su stručnjaci iz područja održivog razvoja, očuvanja okoliša, marketinga, komunikacija i poslovnog svijeta koji će pomoći sudionicima u razvoju njihovih ideja i projekata.

Na kraju bootcampa timovi će imati priliku prezentirati svoje projekte pred stručnim žirijem i imati priliku za osvojiti financijske nagrade

  1. mjesto: 10.000 kuna
  2. mjesto: 7.500 kuna
  3. mjesto: 3.500 kuna

Trenutak je za donošenje odluke, sastavljanje učinkovitog tima i druženja u brainstormingu iz kojeg će isplivati sjajna ideja koju ćete prijaviti na Adriatic Plastic Challenge! Sudionici se mogu prijaviti sami ili u timu, bez obzira da li su tek osmislili ideju ili već imaju projekt na kojem rade.

Pozivaju se zainteresirani timovi da razmisle o tome što mogu učiniti kako bi doprinijeli rješavanju ovog globalnog i sveprisutnog problema na lokalnoj razini te prijave svoje ideje, projekte, događaje, proizvode, usluge i radove. Prijave su otvorene do 10. rujna 2018. godine. Više informacija o projektu i prijavni obrazac možete pronaći ovdje.