1 min čitanja

Android Pie je službeno ime novog Googleovog Android 9.0 P operativnog sistema koji je sada dostupan samo na Pixel i Essential mobilnim uređajima. Krajem ove godine i početkom iduće godine stiže i na druge uređaje.

Iz Googlea obećavaju personalizirano, efikasno, sigurno i user-friendly iskustvo za Android korisnike.

 

Novi sustav donosi brojne nove funkcije

Novi sistem će donijeti niz novih funkcija zasnovanih na umjetnoj inteligenciji poput panela koji vam prikazuje koliko vremena provodite uz svoj uređaj. Osim toga, najavljen je i novi touch screen navigacijski sustav u potpunosti prilagođen potrebama korisnika. Neke od novih značajki sustava Android Pie koje je vrijedno spomenuti:

  1. Prilagodljiva baterija koja zatvara aplikacije u pozadini koje se ne koriste
  2. Uparivanje s do 5 Bluetooth uređaja istovremeno i prebacivanje među njima. Također, Android pamti zadnju zadanu glasnoću za svaki uređaj
  3. Gumb za rotaciju zaslona namijenjen onima koje automatska rotacija nervira, ali ipak bi rado neke stranice i aplikacije zarotirali
  4. Preporuka za zatvaranje notifikacija koje korisnik ignorira ili onih koje učestalo ometaju u radu
  5. Hot spot se automatski isključuje ako nema povezanih uređaja
  6. Zumiranje teksta kod copy-paste opcije
  7. Screenshot se pojednostavljuje – ova opcija biti će omogućena samo pritiskom tipke za gašenje na nekoliko sekundi

Očekuje se kako će operativni sistem Android Pie biti ugrađen u pametne telefone koji na tržište stižu već u listopadu ove godine. To su za početak Nokia uređaji, treća generacija Google Pixel mobilnih telefona, novi Honor model te Huawei Mate 20 Pro.

Do kraja 2018. Sony, Xiaomi, HDM Global, Oppo, Vivo i One Plus svoje uređaje opremiti će  sistemom Android Pie.

Vlasnici mobitela Google Pixel, Pixel XL, Pixel 2, Pixel 2 XL i mobilnih uređaja Essential već danas mogu instalirati novi operativni sistem Android Pie.