1 min čitanja

Jeste li već posumnjali da vas vaši mobiteli slušaju? Koliko puta vam se dogodilo da vam se prikazuju oglasi povezani s temama o kojima ste razgovarali s drugima, a pritom vam je mobitel bio u ruci ili na stolu, jer ga naravno, ne ispuštamo iz vida kako bi iste sekunde odgovorili na notifikacije.

O toj teoriji zavjere mnogo se šuškalo, Zuckerberg je više puta negirao, a vlogeri su više puta snimili dokaze da Facebook i Google koriste upravo naše razgovore kako bi nam ciljano servirali oglase. Ipak, jednogodišnja studija koju su proveli znanstvenici Sveučilišta Northeastern nije pronašla dokaze o tome da mobilne aplikacije prisluškuju vaše razgovore. Ipak, naišli su na neke druge činjenice koje konačno potvrđuju da privatnost online ne postoji.

Istraživači su proučavali promet mobilnih aplikacija

Skupina istraživača iz područja računalnih znanosti pokrenula je prije godinu dana eksperiment u kojem su testirali 17.260 popularnih Android aplikacija. Cilj je bio utvrditi da li bilo koja od njih bilježi zvukove koje „čuju“ preko mikrofona. Od svih testiranih aplikacija, njih preko 9 tisuća imalo je pristup mikrofonu i kameri uređaja. Jedna od njih je upravo Facebook, oko kojeg se podigla velika kontroverza na ovu temu.

Znanstvenici su koristili automatizirane programe i tako postigli interakciju s aplikacijama koja im je omogućila uvid u cjelokupni promet podataka aplikacija, kako bi mogli utvrditi jesu li i koji podaci poslani trećim stranama. Iako se ograđuju od tvrdnje da aplikacije ne prisluškuju ljudske razgovore zbog ograničenja istraživanja, ipak nisu pronašli niti jedan dokaz o slanju snimljenih razgovora ili ključnih riječi prema trećim stranama.

Pronađeni su dokazi o slanju snimaka zaslona vanjskim aplikacijama

Međutim, iako je istraživanje pokazalo da nas mobiteli ne slušaju, pronađeni su dokazi da nas gledaju! Na više aplikacija u podatkovnom prometu pronađene su snimke zaslona i video snimke koje prikazuju što su korisnici radili na mobitelu. Takve snimke aplikacije su slale trećim stranama za potrebe oglašavanja i optimizacije aplikacija.

Jedna od aplikacija koja je snimala što rade njezini korisnici je GoPuff, aplikacija za narudžbu dostave hrane i higijenskih potrepština vrlo popularna u SAD-u. Ova aplikacija slala je snimke zaslona s poštanskim kodovima svojih korisnika trećoj strani: aplikaciji Apsee. Ovaj slučaj izašao je u medije jer su u GoPuffu previdjeli da moraju svojim korisnicima pružiti informaciju da njihovim privatnim podacima još netko ima pristup, što su učinili nakon kontakta od strane istraživača.

Iako je samo jedan slučaj izašao u javnost, sličnih ima još bezbroj. Evo nam novih razloga za brigu i paranoju: tko li sve vidi naše privatne poruke, lozinke za mobilno bankarstvo i fotografije izlazaka koje čuvamo za privatne kolekcije?