0 min čitanja

Facebook pronalazi nove načine za povećanje prihoda od oglašavanja, na štetu svojih korisnika. Trenutno u fazi testiranja, a od ponedjeljka u funkciji bit će automatska reprodukcija video oglasa u Facebookovoj aplikaciji za dopisivanje Messengeru.

Godinu dana nakon uvođenja statičnih oglasa u Messenger, Facebook uvodi i video oglase. Najgore je što će se video oglasi pokretati unutar privatnih poruka korisnika i to automatski.

 

Posljedice za korisnike

 

Osim što je funkcija autoplay oglasa iritantna, postoji mogućnost da će usporiti aplikaciju i učiniti rukovanje njom kompliciranijim nego što ono treba biti. Iako dopisivanje putem Messengera ostaje besplatno i zbog količine kontakata na Facebooku – praktično, ipak postoji mogućnost da će korisnici „pobjeći“ konkurenciji. Ali kojoj? Dvije od najatraktivnijih alternativa: WhatsApp i Instagram također su u vlasništvu Facebooka i samo je pitanje vremena kad će i oni uvesti automatsku reprodukciju oglasa u svoje poruke.

 

Ipak postoji nada

Iz Facebooka tvrde da će pratiti reakcije korisnika na ovu novu značajku. Stefanos Loukakos, šef Facebookovog odjela za Messenger, izjavio je za Recode da će pratiti mišljenje korisnika, te ako reakcije budu negativne, odlučiti o uklanjanju ove funkcije: “Korisnički iskustvo je naš glavni prioritet. Nismo sigurni hoće li koncept funkcionirati, ali uvođenje statičkih oglasa nije promijenilo ništa po pitanju toga kako naši korisnici koriste aplikaciju. Video bi mogao biti drugačiji slučaj, ali ne vjerujem da će imati neki utjecaj.”.