3 min čitanja

Nakon Svetvinčenta, Pule, Rovinja i Poreča, Start-up akademija održana je i u Buzetu od 8. do 10. siječnja. Stanovnici Buzeta i okolice odazvali su se akademiji, a među njima je bilo najviše do sada postojećih poduzetnika koji razmišljaju o realizaciji novih poduzetničkih pothvata.

Edukacije i radionice

Tijekom prva dva dana polaznici Start-up akademije uz stručno vodstvo imali su priliku saznati mnoge informacije i usvojiti vještine koje će im pomoći u realizaciji njihovih ideja. Kroz teme poslovnog planiranja, marketinga, poduzetništva i izrade web stranice proveli su ih stručnjaci iz prakse: Dejan Hren (Plethora of creativity), Mojca Tavčar Benčić (Agilna agencija), Amel Hadžipašić i Teuta Molnar (Start-Up udruga).

Radionica Business Canvas

Prilike za financiranje

Treći dan sudionici su se informirali o tome kako mogu iskoristiti programe kreditiranja i potpora koji su namijenjeni upravo poduzetnicima početnicima i malim poduzetnicima. Svoju paletu mogućnosti za klijente poduzetnike predstavila je Zagrebačka banka. Program institucionalne potpore poduzetništvu predstavila je IDA. Predstavnici Grada Buzeta informirali su polaznike o mjerama i programima poticanja poduzetništva na području Buzeštine.

Poduzetničke ideje

U okviru trećeg dana polaznici su prezentirali svoje poduzetničke ideje stručnom žiriju koji je odabrao tri najbolje koje će sudjelovati u nagradnom natječaju Start-up akademije. Stručan žiri sastavljen od gradonačelnika grada Buzeta Siniše Žulića, poduzetnika Dejana Hrena i direktorice poslovnice Zagrebačke banke u Umagu Vande Mitrović suočio se s teškim zadatkom izbora između 5 originalnih poduzetničkih ideja polaznika:

Tomislav Zornada predstavio je svoj poduzetnički projekt Super Kombajn. Tomislav je poduzetnik koji u okviru svog OPG Zornada uzgaja sve popularniju kulturu, industrijsku konoplju. Suočen s problematikom tehnologije za obradu usjeva, došao je na ideju o kombajnu koji bi bio prilagođen žetvi upravo industrijske konoplje.

Darko Hrvatin s nekolicinom partnera pokrenuo je u 2018. godini Bruman craft pivovaru koja proizvodi vrhunsko pivo po originalnoj recepturi.  Njegova ideja usmjerena je u rast poslovanja i povećanje kapaciteta proizvodnje.

“Organizatorski kutak” u Buzetu – predstavnici Grada Buzeta i predavači

Marin Nežić ima poslovnu ideju koju je također povezao s vlastitim uhodanim biznisom. On se naime već godinama bavi prodajom i servisom vozila. Suočen s mnoštvom kvarova koji su prisutni kod strojeva koji se koriste sezonski, došao je na ideju kako ih izbjeći. Njegova ideja sastoji se u uvođenju novog proizvoda na hrvatsko tržište, a radi se o posebnom gorivu, “Gorivu za pametne” koje neće izazvati kvarove koji se pojavljuju zbog stajanja goriva u spremniku.

Antonela Cerovac mlada je planinarka koja uživa u prirodi. Uočila je realnu potrebu na tržištu za posebnom vrstom smještaja koja je tražena upravo među planinarima, izletnicima i turistima koji cijene autentičan doživljaj prirode. Njezina poduzetnička ideja je pokrenuti robinzonski kamp na području Buzeštine i povezati ga s postojećom ponudom outdoor aktivnosti, gastronomskim i drugim sadržajima.

Darija i Alen Zornada su sestra i brat koji žele pokrenuti zajednički poduzetnički projekt proizašao iz realne potrebe. Ovaj stručan tim sastavljen od poduzetnika i odgojiteljice želi pokrenuti Čudolandiju, igraonicu za djecu, u kojoj će djeca moći učiti kroz igru i zabavu.

Najbolje poduzetničke ideje iz Buzeta jesu:

Čudolandija

Super kombajn

Mikropivovara Bruman

Start-up_akademija_Buzet
Finalisti iz Buzeta s članovima žirija i organizatorima

Odabrane tri poduzetničke ideje zajedno s pobjedničkim idejama iz drugih gradova sudjelovat će u finalnoj prezentaciji na kraju siječnja i nagradnom natječaju Start-up akademije.

Nakon održane edukacije i proglašenja pobjednika, premjestili smo se u obližnji bar kako bi degustirali proizvod jednog od izabranih finalista, craft pivo Bruman.

Start-up akademija se nastavlja

Prvo izdanje Start-Up akademije u Istri izazvalo je velik interes. Ukupan broj sudionika u Istri sigurno će premašiti brojku 300. Tijekom idućeg tjedna slijede još dva izdanja Start-up akademije:

Labin (15.-17.01.) i

Umag (16.-18.01.).

Zbog velikog interesa, a ograničenog mjesta za sudjelovanje, preporuka je da svoju prijavu izvršite što ranije preko linka u nastavku: https://goo.gl/forms/gFiky1XwcMCYl7ko1. O detaljima i programu dobit ćete obavijest putem e-maila po prikupljenim prijavama za pojedinu lokaciju.

Start-Up akademija provodi se u organizaciji Start-Up udruge i IDA-e te gradovima Buzet, Umag, Pula, Poreč, Rovinj, Labin i općinama Svetvinčenat i Medulin, a podržavaju je HBOR, Zagrebačka Banka, SAS knjigovodstvo, TV Nova i portali eistra.info i InspireMe.hr.

Nakon završenog ciklusa edukacija, održat će se završna konferencija Start-up akademije u Puli 24. siječnja, na kojoj će se odabrati pobjednička poduzetnička ideja.

Više informacija o projektu pronađite na linku: i pratite na Facebook stranicama.