1 min čitanja

Carlsberg je najavio seriju revolucionarnih inovacija koje će zamijeniti tradicionalnu ambalažu u želji za smanjenjem otpada. Ove inovacije predstavljaju početak kampanje Carlsbergovog programa održivosti “Zajedno prema NULA” koji uključuje ambicije poput NULA ugljičnog otiska i NULA zagađenja voda.

Jedan od pionirskih izuma ove namjene je Snap Pack, koji zamjenjuje plastični omot koji se trenutno koristi za Carlsbergove 6-pack limenke. Dosadašnji plastični omot zamijenit će inovacija koja lijepi limenke zajedno. Ovo je samo jedno od Carlsbergovih revolucionarnih rješenja za održivo pakiranje, a procjena Carlsbergovog tima je da će korištenje ovih metoda smanjiti globalni plastični otpad za više od 1.200 tona godišnje.

carlsberg-snap-pack-1
Izvor: https://carlsberggroup.com

Preostala inovativna rješenja jesu:

  • Prelazak na certificirane Cradle-to-Cradle™ srebrne tinte na etiketama na boci, koja bi unaprijedila mogućnost recikliranja boca,
  • Produljenje vijeka trajanja staklenih boca pomoću novog sloja stakla,
  • Novi čepovi koji uklanjaju kisik za dugotrajniji svjež okus piva.

Inovacije će prvo biti primijenjene na brend Carlsberg, kako bi poticale kontinuirano ponovno procjenjivanje i rafiniranje, a potom će se primijeniti i kod drugih proizvođača.

Snap Pack proizvod je koji su Carlsbergovi istraživački timovi stvarali 3 godine. Kako bi ubrzao implementaciju svojih ciljeva održivosti, Carlsberg je najavio strateško partnerstvo s Plastic Changeom, danskom organizacijom za zaštitu okoliša.

hands-snapping-cans-1
Izvor: carlsberg-snap-pack-1

Kako bi proslavio predstavljanje Snap Packa, Carlsberg je predstavio svoju jedinstvenu verziju poznatog kipa Male sirene, koju je upravo sin utemeljitelja Carlsberga Carla Jacobsena donirao Kopenhagenu. Ova verzija sirene visoka je četiri metra, i povezana ljepilom baš kao Snap Pack limenke. Okružena je s 137 kilograma plastike, što simbolično predstavlja količinu plastike koju će Carlsberg Snack Pack inovacijom smanjiti svakog sata.