0 min čitanja

 

U malenom selu Corippo na jugu Švicarske, atmosfera je vrlo nalik našim selima. Stanovništvo stari, a mladi se sele u velike gradove. Tako je nekad tri stotine stanovnika spalo na samo 12 trajno nastanjenih seljana.

Selo često posjećuju turisti zbog njegovog položaja te prirodnih ljepota i autentične atmosfere sela koje se stoljećima nije mijenjalo.

Kako selu prijeti opasnost da izumre i propadne, lokalna fondacija Fondazione Corippo 1975 dosjetila se praktičnog i inovativnog rješenja: selo će pretvoriti u difuzni hotel. Tridesetak stoljetnih kućica prenamijenit će se u kuće za odmor i hotele, što će potaknuti otvaranje dodatnih sadržaja u selu i pokrenuti njegovu revitalizaciju. Prva kućica difuznog hotela otvorena je ovo ljeto, a kroz naredne dvije godine planira se daljnje proširenje hotela.

Od ukupno 6,5 milijuna dolara, koliko je potrebno za dovršetak projekta, do sada iz različitih izvora prikupljeno otprilike pola iznosa. Ovaj ambiciozan plan uključuje i stavljanje u pogon nekih zaboravljenih zanata u selu, kao što je prerada brašna, proizvodnja sira, a cilj je vratiti mlade stanovnike i zaposliti ih.