0 min čitanja

 

Novo izvješće UN-a otkriva kako se ozon počeo obnavljati, a ozonska rupa smanjivati, prvi put nakon više od četrdeset godina.

Naime, od 1970-ih godina ozonski omotač konstantno se stanjuje otkako su se freoni, plinovi za rashlađivanje počeli masovno koristiti u sprejevima, uređajima za hlađenje i industriji. Kada su se freoni podigli u atmosferu, naštetili su ozonskom omotaču nagrizanjem te uzrokovali njegovo stanjivanje ili ozonske rupe. Brojnim zakonima kasnije se spriječila ili ograničila njegova uporaba štetnih plinova, ali šteta je već počinjena. Ozonski omotač pruža nam zaštitu od štetnih UV zraka, pa je tako izlaganje suncu postalo vrlo opasno za čovjeka, ali i za biljni i životinjski svijet.

Ozonski omotač ima sposobnost regeneracije, ali zbog zakašnjelog djelovanja plinova, potrebno je nekoliko desetljeća za njegovu potpunu obnovu. Izvješće nam je otkrilo koliko točno desetljeća trebamo čekati: četiri.

Naime, do sada je bilo prisutno konstantno stanjivanje ozona. Trenutno smo u fazi kada se ozon počeo obnavljati, a njegovu potpunu obnovu možemo očekivati otprilike 2060. godine, tvrde znanstvenici koji su sudjelovali u izradi UN-ovog izvješća.