1 min čitanja

Dronovi više nisu samo simpatična zabava za rekreativce i ljubitelje fotografije. Njihove mogućnosti prepoznate su u biznisu i mnoge industrije koriste dronove u obavljanju sofisticiranih zadataka. Tako na jeftin i lagan štede novac ali i vrijeme.

Fotografija i snimanje

Ova “pionirska” upotreba dronova niti danas ne jenjava. Mogućnosti snimanja dronom koriste mnogi poznati fotografi, ali i renomirani izdavači poput Time Magazina. Dron se koristi i u snimanju filmova, pa je tako dio poznatih Holivudskih uradaka djelomično snimljen i ovom tehnologijom, poput recimo Vuka s Wall Streeta.

Pošta i isporuka pošiljaka

Ovu namjenu dronova testiraju mnoge kompanije koje nude usluge dostave pošiljaka. Tako je globalno najpoznatija kompanija Uber već uvela dronove u svakodnevnoj dostavi malih pošiljaka. U Hrvatskoj zakon još uvijek ne dopušta uporabu dronova za samostalne letove na veće udaljenosti, ali i domaće kompanije testiraju uporabu dronova u komercijalne svrhe. Tako su dva naša startupa FramesPage i HexaWorx ranije ove godine testirali mogućnost dostave naočala dronom.

Dronovi u poljoprivredi

Mogućnosti moderne tehnologije mogu olakšati posao u poljoprivredi i poboljšati učinkovitost poljoprivrednih usjeva. Prošle godine je tako i naša kompanija Belje ovu  tehnologiju prepoznala za snimanje poljoprivrednih usjeva. Na taj način dobivene su  precizne informacije o tome koje vrijeme je idealno za sjetvu poljoprivrednih kultura. Prikupljene informacije mogu poslužiti i u prehrani usjeva tako da tehnolozi na osnovu njih određuju koliko je i kada kojoj vrsti biljaka potrebna gnojidba.

snimanje usjeva

Dronovi u osiguranju

Dronove koriste i osiguravajuće kuće prepoznale su uporabu dronova s ciljem smanjenja troškova zaposlenika koji izviđaju štete na terenu. Dronovi obilaze mjesta nesreća i šteta te tako omogućavaju prikupljanje preciznih informacija o stanju i olakšavaju proces naplate zahtjeva za odštetu.

Investicija u dronove je visoka, ali donosi i visoke stope povrata kroz uštedu vremena, ali i troškova za plaće. Stoga, u skoro vrijeme očekuje se rasprostranjena uporaba dronova u svim industrijama.