0 min čitanja

Iako je u većini zemalja svijeta zabranjena promidžba duhanskih proizvoda, veliki brendovi pronašli su načine kako poslati skrivenu poruku svojim potencijalnim mušterijama. Pritom koriste sve popularniji Instagram i angažiraju influencere za prikriveno oglašavanje.

U petak su američke organizacije koje se bore protiv pušenja predale zahtjev za istragu četiri velika duhanska brenda: Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco International i Imperial Brands.

Na meti je selfie generacija

U optužbi stoji da ove kompanije koriste društvene mreže, hashtagove i influencere kako bi svoje proizvode reklamirali mladima. Navodno velika četvorka plaća influencere kako bi propagirali ovu štetnu naviku, a sadržaj povezuju s putovanjima, zabavom i trendovima među mladima. Kako kompanije ne smiju objavljivati imena svojih brendova, pronašli su način da se sakriju iza hashtagova kojima se implicira korištenje duhanskih proizvoda, direktno i indirektno. Na mnogim objavljenim fotografijama u kadru se nalazi kutija cigareta ili autor fotografije uživa duhanske proizvode.

🐒🐒🐒

A post shared by Polpy (@polpettadiriso) on

Japan Tobacco i Phillip Morris demantiraju takav nastup na društvenim mrežama te tvrde da ne mogu utjecati na ono što njihovi korisnici objavljuju.

Iz British American Tobacca i Imperial Brandsa ipak su priznali da u oglašavanju koriste društvene mreže kao i usluge influencera, no poriču direktno prikazivanje svojih proizvoda.