4 min čitanja

 

University Startup World Cup (USWC) je vodeći sveučilišni startup program i svjetsko studentsko startup natjecanje u sklopu kojeg se u Kopenhagenu okupljaju najperspektivniji mladi talenti sa sveučilišta, profesionalci iz poduzeća kao i poduzetnici. Cilj natjecanja je stvaranje mreže internacionalnih studenata u kojoj se oni mogu inspirirati, usporediti svoje ideje s drugima i pretočiti akademsko znanje u održiv visoko-rastući posao.

Lokalni partner i organizator hrvatskog nacionalnog natjecanja u srpnju ove godine, već drugu godinu za redom, bio je Lean Startup Hrvatska u suradnji sa Startup Inkubatorom – Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke. Dva pobjednika Prostec i ZUS BeeOtics plasirala su u finale University Startup World Cupa u Danskoj. Najbolji startup timovi iz cijelog svijeta okupili su se od 8. do 12. listopada 2018. u Kopenhagenu.

Što kažu članovi tima ZUS BeeOtics o svom iskustvu iz Kopenhagena:

“Tim ZUS BeeOtics razvija probiotik za pčele koji se sastoji od dobrih bakterija koje omogućuju pčelama efikasniju probavu a samim time i snažan imunitet. Kako u Hrvatskoj nema kompanije koja se bavi uzgojem probiotičkih bakterija u količinama koje su nama potrebne, odlučili smo potražiti partnere u inozemstvu. Budući da smo se plasirali na USWC natjecanje, u Kopenhagen odlučili smo pozvati dvije najveće danske kompanije iz industrije probiotika na High Tech Summit.

Na High Tech Summitu, kao i svi drugi USWC natjecatelji, imali smo svoj štand na kojem smo izložili prototip probiotika. Igrom slučaja prvi posjetioc štanda bio je čovjek iz jedne od spomenutih kompanija. U početku se nije ni predstavio nego je laički postavljao pitanja i gledao kako se nosimo s tematikom. Nakon nekoliko minuta razgovora se predstavio, dao nam vizitku te napomenuo da mu pošaljemo e-mail ukoliko možemo dokazati činjenice koje tvrdimo. Tako smo i učinili te se već nekoliko dana dogovaramo o planovima za daljnji razvoj proizvoda.

Tim ZUS na High Tech Summit
Izvor: Lean Startup Hrvatska

Iako nismo osvojili novčanu nagradu smatramo ovaj kontakt vjerojatno čak i vrjednijim resursom. Sudjelovali smo i na brojnim predavanjima od strane raznih kompanija. Ono što smo zaključili je da su danske kompanije jako orijentirane na inovacije i skoro svaka veća kompanija ima investicijski fond za tu svrhu. Imali smo priliku slušati govor predstavnika investicijskog fonda kompanije Novo Nordisk koji godišnje ulažu oko 300 milijuna dolara u inovacije i istraživanje u medicini.

Mi u Hrvatskoj možemo samo sanjati o takvim investicijama i upravo zato preporučujemo svim ambicioznim startup timovima da se prijave na ovakvu vrstu natjecanja. Tako će steći iskustva i poznanstva koja nažalost u Hrvatskoj još uvijek nemamo.

Drugi startupovi s kojima smo se natjecali iza sebe imaju stotinjak tisuća eura investicije i divili su se kad su čuli s koliko investicije smo se plasirali na USWC. Za nas je to bio dobar pokazatelj da se može i iz manje zemlje nešto napraviti jer uspjeli smo uz puno truda i vremena napraviti prototip probiotika. Naš rad podržali su Odjel za Biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Grad Rijeka – Odjel za poduzetništvo, Grad Rovinj, Istarska županija, Agrorovinj i ovim putem im se želimo zahvaliti.”

Tim Prostec, ispričao je svoje iskustvo ovako:

“Prostec je tehnološki startup koji je razvijen s ciljem poboljšanja efikasnosti proizvodnje i poslovanja životinjskih farmi, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Na natjecanje smo išli sa željom usavršavanja u području poduzetništva i učenju relevantnih startup principa kroz upoznavanje različitih ljudi i slušanjem predavanja uspješnih poslovnih priča u svijetu. Htjeli smo vidjeti sve načine kako naš startup može uspjeti te možemo li se boriti sa stranom konkurencijom. Htjeli smo, naravno, promovirati i Prostec te Hrvatsku.

Tim Prostec na High Tech Summit
Izvor: Lean Startup Hrvatska

Natjecanje je bilo zanimljivo i jako edukativno. Upoznali smo mnogo studenata zanimljivih životnih stavova i poduzetničkih priča. Doživjeli smo veliku posjećenost našeg štanda na High Tech Summitu i mnoge korisne komentare te kontakte koji će nam koristiti za razvoj. Smatramo da je ovo natjecanje najbolji mogući izlet u poduzetništvo i iskustvo u studentskom poduzetništvu koje možete doživjeti. Vidjet ćete za što je vaš tim spreman, reagirati na izazove, dobiti mentorstva stručnih poslovnih osoba iz velikih svjetskih kompanija, imati priliku sudjelovati na velikom tehnološkom sajmu. I, naravno, osvojiti vrijedne novčane nagrade. Preporučujemo ga svim poduzetnim studentima u Hrvatskoj kojih svake godine ima sve više. Najljepše je vidjeti kako se vaš trud zaista isplati i ako imate dobru ideju i priču možete uspjeti i ostvariti svoje snove na tržištu diljem svijeta.

Kada razmislimo, neke stvari bismo napravili drugačije što bi htio podijeliti s budućim natjecateljima. Morate se zaista dobro pripremiti za High Tech Summit, napraviti prototip svog proizvoda i složiti dobru priču oko njega. Kako ste došli do te ideje, lijepo upakirati koje probleme zapravo rješavate. I ovdje kreativnost nema mjere, dajte mašti na volju. Pripremite mnoštvo reklamnih materijala i razmišljajte VELIKO o svom proizvodu ili usluzi koju nudite. Spašavajte SVIJET, nemojte lokalizirati problem!

Htjeli bi se zahvaliti sponzorima koji nas podupiru već dulje vrijeme u našim poslovnim podvizima, a to su Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Širjan d.o.o., AGRO-PROM d.o.o. i Općina Sveti Petar Orehovec koji su nam omogućili odlazak na natjecanje, predstavljanje Prosteca i Hrvatske te bili suradnici u dosadašnjem razvoju našeg uređaja.”

 

U Danskoj bio je i suosnivač Lean Startup Hrvatske – hrvatski partner USWC natjecanja, Filip Stipančić, u ulozi mentora USWC natjecatelja te o svemu tome rekao je:

“Drago mi je da već dvije godine imamo sjajnu suradnju s partnerima u Danskoj te plasiramo naše startup timove među najbolje u svijetu. Mnogo je toga što možemo naučiti od timova iz drugih dijelova svijeta, kao i skandinavskih organizatora te time dalje razvijati naš poduzetnički ekosustav. Gospodarski razvoj današnjice uvelike je pokretan tehnološkim napretkom. Neki od tehnološki najnaprednijih i najrazvijenijih poduzetničkih ekosustava na svijetu, kao što su Silicijska dolina, Singapur i Izrael, svoj uspjeh uvelike zahvaljuju znanstvenim istraživanjima i radu koji izlazi sa sveučilišta. Mislimo da je za hrvatski poduzetnički ekosustav od iznimne važnosti aktivnije uključiti naša sveučilišta te ih približiti poduzetničkoj zajednici, a kroz lokalnu organizaciju svjetskog natjecanja sveučilišnih startupa činimo upravo to.”