1 min čitanja

8 milijuna tona plastičnog otpada godišnje završi u moru. Velik dio tog otpada je jednokratna plastična ambalaža kao što su boce, slamke i vrečice. Europski parlament jučer je ukinuo uporabu plastičnih boca i tako želi postaviti primjer europskim građanima. Plastičnom priboru za jednokratnu uporabu poput boca, slamki i ostalog pribora više nema mjesta u kantinama niti na sastancima.

Konačna faza ovog projekta je ugradnja 166 fontana s pitkom vodom u zgrade parlamenta kako bi svom osoblju ponudili ekološki prihvatljivu alternativu.

plastične boce

Prošle godine potrošeno je milijun bočica tijekom događaja i sastanaka u Europskog Parlamenta koji se okuplja u Strasbourgu i Bruxellesu. Europska komisija, izvršna ruka 28 zemalja EU, prošlog je mjeseca predložila zabranu korištenja jednokratne plastike kao što su slamke i pribor za jelo. Komisija se nada da će ova mjera biti odobrena od strane Europskog parlamenta i država članica prije nego što mandat završi 2019., te stupiti na snagu prije 2022. godine.

 

Kako će se ovoj uredbi prilagoditi lanci brze prehrane?

Brojni lanci brze prehrane poput McDonaldsa, Burger Kinga i Subwaya koriste plastičnu ambalažu za svoje proizvode. Uslijed ukidanja uporabe plastike, morati će razmisliti o novim načinima pakiranja svojih proizvoda. McDonalds se već pokušava prilagoditi promjenama. Naime, u Belgiji i Velikoj Britaniji testiraju uporabu papirnatih slamki koje će se moći reciklirati po uporabi.

Iz Subwaya poručuju da rade na unaprjeđenju svojih rješenja za pakiranje proizvoda te nastoje postići da 100% njihove ambalaže bude prikladno za reciklažu.