0 min čitanja

 

Ako ste se u posljednjih godinu dana na Facebooku pregledavali svoj profil opcijom „Pogledaj kao“, možda su vam ukradeni osobni podaci. Iz Facebooka je izdano izvješće o sigurnosnom propustu zbog kojeg je oštećeno 50 milijuna korisničkih računa.

Opcija „Pogledaj kao“, koja omogućuje korisnicima da pogledaju kako njihov profil vide druge osobe, omogućila je hakerima da otkriju log in podatke korisnika Facebooka koji su spremali lozinke za automatsku prijavu. Jednom kad su se tako logirali, preuzeli su kontrolu nad računima. Ranije ovog tjedna, Facebook je otkrio propust, a jučer ga je popravio. Međutim nije poznato jesu li hakeri prikupili ili zloupotrijebili osobne podatke računa koje su hakirali.

Svi korisnici koji su u posljednjih godinu dana koristili opciju „pogledaj kao“ morat će se ponovno ulogirati u svoj račun, kao i druge aplikacije koje su povezane s Facebookom. Zatim će ih dočekati objašnjenje od Facebooka o tome što se dogodilo. Procjena je da će se oko 90 milijuna korisnika morati ponovno ulogirati.

Curenje podataka, sigurnosni propusti i širenje dezinformacija već su u nekoliko navrata bili razlog zbog kojih se Zuckerberg javno ispričavao. Ipak, nove situacije jasno ukazuju na to da Facebook prikuplja previše osobnih podataka svojih korisnika, a trebao bi bolje na njih paziti. Podatci su glavni generator profita za Facebook, stoga njihovo ugrožavanje može koštati kompaniju mnogo.