0 min čitanja

Facebook je razvio novi algoritam za skeniranje svega što činite na ovoj društvenoj mreži kako bi – analizirao vašu zdravstvenu situaciju.

Analiza se odnosi na sve što objavite, pretražujete i postove u kojima sudjelujete kao označena osoba i komentator. Facebook ocjenjuje vaš status prema skali rizika od nule do jedan, a cilj je utvrditi vaše mentalno zdravlje i odrediti rizičnost od počinjenja samoubojstva. Kako se radi o vrlo osjetljivim informacijama, zdravstvene organizacije izrazile su negodovanje i zabrinutost i zatražile od Facebooka očitovanje, ali odgovor je izostao.

Iz Facebooka je otkriveno kako se ovom temom bavi poseban tim ljudi. Nakon što algoritam označi neku objavu kao rizičnu, zaposlenici istražuju da li postoji stvarna opasnost. Ako procijene da bi osoba mogla učiniti sebi ili drugome nažao, uključuje nadležne službe, a najčešće policiju.

Mark Zuckerberg se o ovoj inicijativi očitovao putem Facebook posta u kojem je izjavio kako su Facebookovi zaposlenici pomogli 3.500 ljudi kojima je trebala pomoć diljem svijeta u protekloj godini.