1 min čitanja

Google incognito način pretraživanja lansiran je kako bi sačuvao privatnost korisnika. Dodatnu popularnost donijela mu je činjenica da u ovom načinu rada pretrage se ne spremaju, a niti se kolačići povezuju s korisnikovim identitetom.

No, istraživanje koje je proveo profesor američkog sveučilišta Vaderbilt, Douglas Schmidt dovelo je do otkrića da siguran način rada ipak nije toliko siguran.

Bez obzira na odabir incognito načina rada, Google prikuplja vaše privatne podatke.

Incognito-nacin-pretrazivanja

Prema istraživanju, Google vas može identificirati retroaktivno. To znači da ukoliko ste prethodno bili ulogirani na neki od Googleovih servisa kao što su Gmail ili YouTube, incognito pretraga će se povezati s vašim identitetom.

Tko može vidjeti vaše pretraživanje?

Nitko ne može vidjeti što pretražujete.

Ovo je šala. Putem administratorskih opcija rada ili retroaktivnim povezivanjem, mnogi korisnici mogu vas identificirati. Osim toga što su upoznati s vašim pretragama, mogu vidjeti preuzimanja i sve ostale aktivnosti. To su:

  • Vaš Internet provider
  • Vlasnik mreže – ovo može biti vaš poslodavac ako surfate na poslu ili vlasnik otvorene mreže kao što su npr. kafići i restorani
  • Glavno računalo u kućnoj mreži
  • Google
  • Stranice na kojima surfate
  • Treće strane – Facebook, Amazon…

Treće strane? Kako sada to?

Tako je, i one mogu retroaktivno prikupiti vaše podatke, pa tako i anonimne kolačiće povezati s vama kad se vratite na njihovu stranicu. Vašu aktivnost u incognito načinu rada iskoristit će protiv vas kako bi vam što učinkovitije plasirali oglase.