1 min čitanja

Grad Kastav postavlja primjer drugim gradovima po pitanju regulacije pravila ponašanja vlasnika kućnih ljubimaca. Oni će ubuduće morati voditi računa o tome kako postupaju sa svojim ljubimcima i onome što iza njih ostaje na ulicama i zelenim površinama. Naime, prema Novom Listu, Gradsko vijeće Grada Kastva izglasalo je odluku o uvjetima držanja kućnih ljubimaca, a određene su i novčane kazne za one koji se tih uvjeta ne pridržavaju.

Nova gradska odluka proizlazi iz novog Zakona o zaštiti životinja, a vlasnici kućnih ljubimaca mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 500 do dvije tisuće kuna ako se ogriješe o njezine odredbe, a pritom su uhvaćeni od strane komunalnog redara.

Oni vlasnici koji svog psa trajno drže na lancu ili u dvorištu bez omogućavanja slobodnog kretanja, bit će sankcionirani. Jednako tako, kazne prijete vlasnicima čiji ljubimci bez nadzora vlasnika šeću javnim površinama. Odluka o uvjetima držanja kućnih ljubimaca čak je predvidjela mjeru trajne sterilizacije pasa i mačaka koje komunalni redar zatekne na javnoj površini bez prisutnosti i nadzora vlasnika.

Pristup kućnim ljubimcima odsad je zabranjen dječjim i sportskim igralištima, dvorištima škola i dječjih vrtića, uređenim gradskim zelenim površinama, kao i svim drugim javnim mjestima gdje postoji opasnost ugrožavanja zdravstveno-higijenske sigurnosti i zdravlja ljudi. Vlasnici posebno moraju voditi računa o tome da pokupe ono što ostaje iza njihovih ljubimaca. Odgovor na pretjerano velik broj napuštenih kućnih ljubimaca i uličnih mačaka također se regulira kroz smjernicu za kontrolu nad njihovim razmnožavanjem.

Za Novi List uprava Grada Kastva izjavila je kako je ova odluka odgovor na probleme koje stvaraju neodgovorni vlasnici kućnih ljubimaca.