1 min čitanja

Američka komisija za trgovinu objavila je zabranu kineskom telekomunikacijskom divu ZTE koja obuhvaća kupovinu komponenti od američkih proizvođača na sedam godina. ZTE je tako kažnjen zbog prodaje uređaja koje koriste američke komponente na sjevernokorejskom i iranskom tržištu. Uz zabranu kupovine američke tehnologije za svoje uređaje, ZTE je kažnjen i novčanom kaznom koja premašuje 1 milijardu američkih dolara.

Slična sudbina možda očekuje i Huawei. Ovaj kineski proizvođač mobitela je također pod istragom, a sumnja se da je prekršio američke trgovinske propise koji zabranjuju prodaju američke tehnologije Iranu.

Zabrana uvoza hardvera

Za razliku od Huawei-a, koji većinu komponenti proizvodi samostalno, ova zabrana donosi mnoge probleme ZTE-u. Velik dio komponenti njihovih pametnih telefona proizvodi se i uvozi iz SAD-a. Alternativa je okrenuti se domaćim proizvođačima poput Samsunga ili Lenova, koji su ujedno i konkurencija te podaju sporne tehnološke komponente znatno skuplje od američkih dobavljača. Osim toga, pitanje je hoće li oni imati interesa upustiti u ovakav poslovni dogovor zbog kontroverznih okolnosti.

 

komponente

Zabrana uvoza softvera

Ovaj problem je značajan za oba proizvođača, koji koriste licencu američkog operativnog sustava Android. Ako sankcije uključuju i zabranu korištenja Androida, ova dva kineska tehnološka diva naći će se u velikim problemima, bez platforme na kojoj će njihovi telefoni raditi.

Šuška se kako Huawei od 2012. godine razvija vlastiti operativni sustav, no on nije na razini kvalitete Androida, niti kompatibilan s mnoštvom aplikacija koje podržavaju Android ili Apple-ov iOS.

Kompanija nije potvrdila niti opovrgnula ovo nagađanje, već su izjavili da „nemaju plan pokretanja vlastitog operativnog sustava u predvidljivoj budućnosti“. Izgledno je ipak, sudeći prema postrožavanju vanjskotrgovinske politike SAD-a da će uskoro biti primorani na taj potez. Međutim, čak i uz alternativni operativni sustav, njihovi telefoni mogli bi značajno izgubiti na privlačnosti ako korisnici budu morali koristiti klijente treće strane i prestati upotrebljavati svoj Google račun.

ZTE u svom priopćenju za javnost navodi kako uslijed zabrane koju im je naložila američka komisija za trgovinu ne stradava samo njihova kompanija, već i velik broj američkih kompanija te kako će nastaviti s nastojanjima da se nastali problem drugačije razriješi.

Preostaje nam čekati kako bi vidjeli hoće li i koliko kineski pametni telefoni poskupjeti uslijed tržišnih ratova i kako će se razriješiti ova nemila situacija za kineske tehnološke divove.