0 min čitanja

Na konferenciji za sigurnost na internetu Black Hat USA IBM je predstavio rezultate svojih istraživanja: malware zasnovan na umjetnoj inteligenciji.

Službenog naziva DeepLocker program je koji ne gađa nasumce, kao dosadašnji malware programi, već cilja određene osobe i napada ih kada im je sustav najranjiviji. Takav malware moguće je sakriti u legitiman program, on se prilagođava i jako ga je teško otkriti klasičnim sigurnosnih sustavima računala.

Umjetna inteligencija mijenja pravila igre

IBMovi programeri ovaj model su „istrenirali“ da za aktivaciju čeka na savršene uvjete i identificira žrtvu. Identifikacija je moguća putem vizualnog prepoznavanja kamerom računala, lociranjem, audio prepoznavanjem ili detekcijom podataka na računalu.

Još jedna zastrašujuća funkcija DeepLockera je ta da je u stanju zaraziti velik broj računala istovremeno i ostati stabilan, odnosno neotkriven.

Jasno je da umjetna inteligencija dovodi cyberkriminal na neki novi nivo, a jedino se sustavima zaštite zasnovanima na umjetnoj inteligenciji može takvim napadima stati na kraj.

IBM upravo to istražuje: kako bi mogli razviti adekvatan sustav zaštite, moraju znati s kakvim programima imaju posla.