1 min čitanja

Alex Jones, Američki TV voditelj, podcast voditelj i novinar našao se na meti Applea, Facebooka i YouTube-a. Alex Jones bavi se teorijama zavjere i objavom lažnih vijesti na svojem portalu Infowars. Je li to razlog za cenzuru? Mišljenja su podvojena.

Infowars uklonjen sa svih društvenih mreža

U razmaku od samo 12 sati, Alex Jones polako nestaje s interneta: njegov profil je uklonjen s Facebooka, njegov račun obrisan je s YouTubea kao i podcast s Appleove podcast platforme i Spotifya.

Ove mreže  opravdavaju uklanjanje njegovih profila objašnjenjem kako Jones objavljuje o neprimjeren sadržaj, govor mržnje i lažne vijesti, što se protivi pravilima ponašanja na društvenim mrežama. Alex Jones situaciju objašnjava kao teoriju zavjere, a razlog taj što su se i gore spomenuti internetski divovi pronašli u njegovim šokantnim otkrićima. Njegov Twitter račun, kao i Internetska stanica još su aktivni, te ih Jones koristi kako bi izvukao maksimalno iz novonastale situacije: promociju zahvaljujući upravo onima koji su ga banirali. Korisnici interneta digli su se na noge. Iako se većina slaže da sadržaj koji Jones stvara na granici mašte i ludila, smatraju da ovakav način cenzure nije primjeren.

Rezultat ovog poteza je taj da Infowars i Alex Jones „iskaču iz paštete“ u naslovima najčitanijih svjetskih medija, a umjesto uklanjanja njegovog postojanja s Interneta, sad još više ljudi zna za njega i iz znatiželje čitaju njegove vijesti.