2 min čitanja

Internet stvari (IoT – Internet of Things) više nije posao budućnosti. Svatko od nas ima barem dva uređaja bežično povezana s Internetom: za olakšanu komunikaciju, za pomoć u svakodnevnim poslovima, za pojednostavljivanje procesa i uštedu vremena i energije. Pametni telefoni, pametne kuće, virtualni asistenti, samovozeći automobili… U moru pametnih rješenja izdvojili smo top 5:

5. Smart city – pametna garaža

Koliko Vam se puta dogodilo da kružite po parkiralištu ili garaži u potrazi za slobodnim mjestom? Ne bi li bilo divno da postoji aplikacija u kojoj u realnom vremenu možete pogledati da li ima slobodnih parkirnih mjesta bez gubitka vremena i živaca. Ovakvi sustavi u primjeni su i funkcioniraju, a među prvima uvedeni su u Amsterdamu.

garaža

 

Amsterdam je u 2016. godini osvojio nagradu za Europsku prijestolnicu inovacija zbog pametnih rješenja kojima povezuje građane, poslovni sektor i javnu upravu. Lako bi se pametnim rješenjima postiglo unaprjeđenje života svih građana, pokrenuli su  Amsterdam Smart City portal koji služi umrežavanju institucija, pojedinaca, javne uprave i poslovnih subjekata kako bi se pametna rješenja što prije realizirala i implementirala.

 

4. Smart home – pametni frižider

Vikend je i pada kiša. Neki se ušuškaju u dekici uz knjigu i mačku, a oni drugi idu u šoping jer im je ponestalo hrane za mačku. Uz popis za kupovinu i puno sreće u prometu i dućanu, najbolja prognoza utrošenog vremena je pola sata. Ali, izvjesno je da nećete baš uvijek stići na zeleno svjetlo na semaforu, nećete odmah naći parkirno mjesto zbog nedostatka točke 5. i na blagajni će ponestati trake za račun, pa ćete na šoping utrošiti minimalno sat vremena.

Ovaj problem rješava pametni frižider. Pomoću tablet uređaja na frižideru možete bez njegovog otvaranja pogledati što vam nedostaje, napraviti popis za kupovinu i obaviti narudžbu online. Osim ove funkcije, pametni frižideri mogu vam ponuditi i druga pametna rješenja poput recepata na osnovu namirnica koje imate na zalihi ili praćenja datume isteka roka trajanja proizvoda.

 

3. Smart living – pametni satovi

Jedan pametan sat zamijenit će hrpu gadgeta koji su nam neophodni, a ne zauzima džepove, ne morate ga tražiti po torbi i nećete ga ostaviti kući. Osim što je odličan u sportu, olakšava komunikaciju u vožnji i pruža neovisnost od mobitela. Osim toga, pametni satovi postaju sve pametniji, uz nove operativne sustave dolaze brojne nove mogućnosti. Gotovo svi proizvođači elektroničkih uređaja u ponudi imaju pametne satove, tako da više nisu namijenjeni samo pojedincima dubljeg džepa, već se na tržištu mogu pronaći različiti omjeri cijene i kvalitete.

 

2. Smart business – pametna poljoprivreda

Primjena pametnih uređaja i općenito interneta stvari u poslu je vrlo rasprostranjena. Od pametnih aplikacija za obradu podataka, uštede energije, cloudova i bezbroj drugih rješenja, mi smo odabrali upravo rješenja za poljoprivredu. Pametna rješenja u poljoprivredi mogu obaviti mnoge zadatke, uštedjeti vrijeme i novac i tako povećati produktivnost.

snimanje usjeva

Na primjer, pametni uređaji mogu kontrolirati vlažnost tla i po potrebi uključiti navodnjavanje. Mogu kontrolirati stanje usjeva i u ovisnosti od vanjskih uvjeta odrediti idealno vrijeme za sadnju, obradu ili berbu različitih kultura istovremeno.

1. Smart entertainment – pametne igre za djecu i odrasle

Uporaba interneta, umjetne inteligencije i senzora u igračkama veseli one najmlađe, ali i starije. Tako recimo postoje igračke pomoću kojih možete komunicirati s djetetom bez obzira jeste li u blizini ili kilometrima daleko. Uporabom arduina pomoću starih kućanskih aparata možete se dobro zabaviti i sami izraditi interaktivne i edukativne igračke za svoju djecu. Nekoliko takvih primjera možete pronaći i na Inspireme.hr portalu: printer koji crta ili neobična polaroid kamera.

Dan Machnish camera
Izvor: http://danmacnish.com