0 min čitanja

 

Protiv maloljetne osobe iz Međimurja podnijeta je kaznena prijava zbog krivotvorenja novca. Prema RTL-u, mladić je kune skenirao i printao na običan papir. Ukupno je tako isprintao oko 1.600,00 kuna u apoenima od 50 i 200 kuna.

Uspjelo mu je i tako isprintane novčanice staviti u optjecaj. Iskoristivši mrak, njima je plaćao piće i hranu u restoranima, trgovinama i barovima. Naposljetku je tako isprintan novac završio i u rukama policije, te mu slijedi kaznena prijava.

Prema Poslovnom Dnevniku, ovo nije izolirani slučaj. U ovoj godini porastao je krivotvoreni broj novčanica kuna, ali i eura. U prvih 8 mjeseci ove godine u optjecaju je bilo čak 383 lažnih novčanica kuna i 1.280 novčanica eura. Oni koji sumnjaju da su dobili krivotvorenu novčanicu, mogu prepoznati to i bez uređaja za otkrivanje. Najlakši način je putem je opipavanja novčanice, budući da se one tiskaju na drugačijem papiru koji ne može postići isti reljefni oblik prave novčanice. Ako i dalje niste sigurni, usmjerite novčanicu prema svjetlu i provjerite da li ona sadrži vodeni žig i zaštitnu nit.