1 min čitanja

U srcu Pule nalazi se projekt koji spaja povijest i sadašnjost Istre i na interaktivan i inovativan način educira goste o istarskoj kulturnoj baštini i tradiciji. Radi se o Kući istarskog maslinovog ulja, koja je od jučer je bogatija za jedan eksponat više. Radi se o umjetničkoj skulpturi koja utjelovljuje upravo maslinu, a djelo je našeg uvaženog akademskog kipara Josipa Diminića.

Josip Diminić cijenjeno je ime u umjetničkim i akademskim krugovima, a rodom je iz Labina. Njegovih ruku djelo su brojni spomenici kraj kojih svakodnevno šetamo hrvatskim gradovima. Zbog njegove snažnog osjećaja prema zavičaju i osjećaju za temelje upravo on realizirao je ideju o umjetnini koja spaja prošlost i sadašnjost istarskog identiteta.

Svečanom otvorenju skulpture “Posveta maslini” koje se održalo jučer u Muzeju nazočili su brojni ljubitelji umjetnosti, kulturne baštine, predstavnici institucija, lokalne i regionalne samouprave te zainteresirana javnost.

kuća_istarskog_maslinovog_ulja

Maslina: simbol identiteta Istre

Ispred Istarske Županije nazočnima se obratio pročelnik upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica koji je istaknuo kako je upravo maslina simbol našeg identiteta i inspiracija za umjetničko stvaralaštvo.

Josip Diminić podijelio je s nazočnima kako je s maslinom i njezinim plodom vezan još od djetinjstva, kad je s ocem brao masline u obiteljskom masliniku. Od ideje do realizacije skulpture koja veliča naš zavičajni i kulturni identitet prošlo je nešto više od godine dana.

Direktorica Muzeja, Lorena Boljunčić podijelila je s nama sreću zbog realizacije ovog uspješnog projekta i otvorenja skulpture koja Muzeju daje jednu novu, umjetničku notu:

„Ideja je bila dati suvremeni, umjetnički pečat ovom prostoru posvećenom našoj kulturi. G. Josip Diminić sa svojim senzibilitetom savršeno je ostvario tu ideju.“

Lorena Boljunčić, direktorica Muzeja

Nakon svečanog otvorenja, prisutni gosti zadržali su se uz skulpturu uz lokalne gastronomske specijalitete za koje je bio zadužen Hotel Amfiteatar.

gastronomija_istra_muzej_maslinovog_ulja_hotel_amfiteatar

Muzej je otvoren za posjetitelje, stoga iskoristite slobodno vrijeme tijekom blagdana kako bi ga posjetili i doživjeli jedinstveno iskustvo spoja povijesti, sadašnjosti i umjetnosti.

skulptura_masline_kuća_istarskog_maslinovog_ulja