2 min čitanja

 

Da su naše srednjoškolske klupe pune mladih genijalaca, to smo već znali. Naši mladi inovatori osvajaju nagrade na svjetskim natjecanjima, obaraju rekorde na Kickstarteru, putuju u daleki Japan i SAD kako bi predstavili svoje projekte. Ovo je priča o jednom mladom timu koji je osvojio sto tisuća kuna na Goog Game Liftoffu sa svojim inovativnim projektom Mundus. Već su postigli velik uspjeh, a ono najbolje tek im slijedi.

Fran, Luka, Filip i Matija u prosjeku imaju 17,5 godina. Iako čak 3 člana tima još nisu punoljetna, već imaju perspektivan startup s ozbiljnim potencijalom na svjetskom tržištu. Najstariji među njima, Luka Dumančić ima 20 godina i upisao je FER. Filip Hercig, Matija Fućek i Fran Zekan učenici su Pete gimnazije, prirodoslovno-matematičke gimnazije u centru Zagreba.

Mundus-igra
Photo: Mundus

Kako je priča o Mundusu krenula?

Filip je pokretač ovog projekta. U sedmom razredu osnovne škole pobijedio je na smotri mladih poduzetnika svojim projektom pametne kućice. To mu je otvorilo priliku da iduće godine sudjeluje u državnom natjecanju iz informatike i bacio se na razmišljanje s kojim projektom bi se mogao prijaviti. Njegova želja bila je izraditi pametnu društvenu igru. Započelo je istraživanjem: obišao je trgovine i kupio poznate društvene igre. Zatim je 8 mjeseci radio na stvaranju svoje igre „Zabavan put Hrvatske“. Natjecanje se nije održalo, ali Filip je prijavio projekt na natjecanje Inova mladi, na kojem je u konkurenciji od petstotinjak izlagača osvojio prvo mjesto. Uslijedio je razvoj ove ideje, a rezultat je Mundus, društvena igra 21. stoljeća koja spaja elemente klasičnih društvenih igara i mobilnu aplikaciju.

Mundus-drustvena-igra
Photo: Mundus

Mundus je osvojio prvo mjesto na Good Game Liftoffu

 

Nakon ozbiljnih, višesatnih izlaganja projekata, stručni žiri ocijenio je poslovne modele, analize tržišta, inovativnost i izvedivost, a pobjedu, kao i glavnu nagradu od 100.000,00 kn odnio je upravo tim Mundus. U stručnom žiriju o pobjedi su odlučili poznati hrvatski poduzetnici i stručnjaci iz različitih područja: Mate Rimac, Nenad Bakić, Hrvoje Balen, Ivan Brezak Brkan, Tomislav Car, Sergej Ivasović, Nikola Stolnik, Martina Rizman Matić, Lordan Kondić i Miran Pavić.

Dečki za Inspire Me portal komentiraju pobjedu:

„Jako smo sretni i zadovoljni ostvarenim rezultatom. Došli smo tamo kao najmlađi tim i prvi smo probijali led s prezentacijom. Bilo je strašno. Čak mi je i usred prezentacije video prestao raditi, ali sva sreća da sam se dobro snašao. Nismo se nadali pobjedi nakon što smo vidjeli ostale timove, no ne mogu reći da ju nismo priželjkivali. Svi ostali projekti su bili stvarno vrhunski i s razlogom su se našli izabrani između ostalih 50-ak prijava.“ 
Filip Hercig

 

Lansiranje na tržište

Da su se dečki ozbiljno prihvatili ovog projekta, dokaz su i njihovi planovi za izbacivanje igre na tržište. Igra je još u fazi razvoja, a službeno lansiranje se očekuje u ljeto 2019. godine. Osim što će igrica biti namijenjena obiteljskoj zabavi za sve uzraste, u planu je nadogradnja aplikacije kako bi se Mundus mogao koristiti u edukativne svrhe u školama. Za iduću godinu planiraju crowdfunding kampanju kako bi do kraja razvili svoj proizvod, a u međuvremenu će im osvojena nagrada dati vjetar u leđa za daljnji rad na ovoj vrhunskoj ideji:

„Nagradu ćemo uložiti u razvoj projekta te optimizaciju proizvodnog procesa kako bi našu igru učinili što pristupačnijom široj publici.“
Mundus tim

Mundus igru moći ćete zaigrati na Inspire Me konferenciji u Zagrebu 16. studenog.