1 min čitanja

Prije nekoliko dana u Japanu je sazvana važna konferencija za medije od strane javnog poduzeća za vodoopskrbu. Razlog tome bila je isprika zbog neprimjerenog ponašanja jednog djelatnika: naime, on je na pauzu za ručak izlazio tri minute prije nego što je to bilo predviđeno.

 

Japanska definicija uhljeba

Šezdesetčetverogodišnji zaposlenik čije ime nije javno objavljeno uhvaćen je na djelu od strane jednog kolege koji ga je vidio kroz prozor kako ide na pauzu za ručak. Procijenio je koliko mu je vremena trebalo za izlaz i ustanovio da su to tri minute. U periodu od listopada 2017. do ožujka 2018. godine, ovo zlodjelo počinjeno je 26 puta, čime je zločinac skratio svoje radno vrijeme za 78 minuta. Na upit zašto je s posla izlazio ranije, zaposlenik je odgovorio da je išao u kupovinu ručka. Kad su mu jasno naglasili da se to obavlja u periodu pauze koja traje od 12:00h do 13:00h i tražili objašnjenje za njegov izlazak u 11:57h, on je odgovorio kako mu je bila potrebna promjena rutine.

U zemlji gdje je prosjek prekovremenih sati rada na tjednoj bazi čak 80,

definicija uhljeba nešto je drugačija od naše.

Zločin i kazna

Nakon ustanovljenog zločina, uslijedila je kazna. Rukovodstvo ovog poduzeća sazvalo je konferenciju za medije na kojoj su izrazili ispriku zbog ponašanja svog zaposlenika koje je „vrijedno dubokog žaljenja“. Osim što je javno posramljen zbog svog postupka, slijedila mu je i novčana kazna. Naime, od plaće mu je oduzet iznos od pola dnevnice uz poruku da se takvo ponašanje ne smije ponoviti.