0 min čitanja

 

Rezultati istraživanja provedenog od poslovne škole Cass Sveučilišta u Londonu mogli bi vas iznenaditi.

U nedavno provedenoj studiji sudjelovale su odrasle osobe iz SAD-a i Nizozemske, a istraživanje je bilo postavljeno kao simulacija intervjua za posao ili prvog spoja na slijepo. Sudionici su nasumično upareni i predstavljali se svojim sugovornicima.

Iako je prvi nagon isticanje svojih postignuća i uspjeha, pokazalo se da to nije ono što će izazvati oduševljenje kod poslodavca ili potencijalnog partnera.

Vaš sugovornik “pasti” će na priču o tome kako ste postigli ono što doživljavate kao svoje uspjehe. Njih zanimaju stresovi i napori koji su bili na putu do vaših pobjeda. Ispitanici koji su tako pristupili svojem predstavljanju, izazvali su empatiju i odobravanje svojih sugovornika te ostavili pozitivan prvi dojam.

Ako želite ostaviti dobar prvi dojam, poslužite se ovim savjetima:

  • ako ste postigli karijerni uspjeh, usredotočite se na početak karijere i borbu na putu do uspjeha,
  • ako nižete odlične sportske rezultate, pričajte o tome kako izgledaju vaši treninzi i koliko vremena i odricanja u njih ulažete,
  • ako na razgovoru za posao ističete projekte koje ste uspješno realizirali, pričajte o izazovima koji su bili na putu do realizacije i o tome kako ste ih prevladali.