0 min čitanja

#BoycottNike i #JustBurnIt su jedni od popularnijih hashtagova u SAD-u protekla 24 sata.

Uzbuna se digla zbog ove reklamne kampanje:

 

Zaštitno lice branda, a ujedno i središte ovog masovnog bojkota je Colin Kaepernick, igrač američkog nogometa. Ovaj vrlo uspješan profesionalni nogometaš igrao je za momčad San Francisco 49ers do 2016. godine. Jedan od ponajboljih igrača momčadi završio karijeru nakon pritiska javnosti 2016. godine. Tada je uslijed otvaranja nacionalne nogometne lige NFL tijekom svečane izvedbe himne SAD-a, Kaepernick odlučio klečati umjesto da stoji uspravno poput svojih suigrača. Ovaj kontroverzan čin objasnio je kao miran prosvjed protiv nasilja nad afroamerikancima.

Nikeov potez da stavi Kaepernicka u središte svoje reklamne kampanje uzrokovalo je masovnu pobunu na društvenim mrežama. Mnogi ovaj potez Nikea vide kao izraz nepoštovanja prema domovini i reagiraju spaljivanjem svojih tenisica. Vrijednost dionica Nikea pala je za čak 3,16% na kraju jučerašnjeg dana, što je najveći pad u posljednjih 5 mjeseci.

Iako su brojne negativne reakcije, mnogi su stali na stranu Nikea i Kaepernicka, a jedna od njih je i tenisačica Serena Williams koja je podijelila tweet kako je ponosna što je dijelom Nike obitelji.