0 min čitanja

 

Vrlo popularna prijevara u Hong Kongu u zadnjih nekoliko godina je „lažna romansa“. Najčešće su lažni ljubavnici strane osobe sa studentskim vizama koji zavode i obmanjuju žene, kako bi ih financijski „iscijedili“. Naime, takve osobe lažno se predstavljaju i traže velike iznose novaca za pokrivanje troškova zajedničkog sastanka, ili pod lažnim izgovorima povezanih sa zdravljem ili poslom.

Samo u prvoj polovici ove godine lažni ljubavnici prevarili su 272 žrtve, a iznos koji su im prijevarom izvukli je 15 milijuna eura. Nedavno je proglašena i rekorderka, 66-godišnja dama iz Honk Konga koja je svom lažnom ljubavniku ukupno prebacila na račun oko 19 milijuna eura. Uz izgovor financijske krize na poslu, lažni ljubavnik je od 2014. godine primio dvjestotinjak uplata.

I u ostatku svijeta ovakve prijevare se često događaju, ali u manjoj mjeri. U Hong Kongu žene su mnogo brojnije u odnosu na muškarce, stoga teško pronalaze partnere. Zbog velikog pritiska okoline na njih da se udaju, mnoge su ranjive i nasjedaju na zlobne prijevare. Najčešće su žrtve žene u godinama koje su se rastale i udovice.