0 min čitanja

Hipokampus, područje mozga zaduženo za pamćenje ponaša se kao filmski režiser, pokazuje novo istraživanje.

Kako se iskustvo pretvara u uspomenu, predmet je istraživanja brojnih znanstvenih timova. Novo istraživanje provedeno od tima Sveučilišta Notre Dame u Indiani pokazalo je da se naš mozak pohranjuje neko iskustvo kao „video klip“ koji izreže iz cijelog filma.

U istraživanju je sudjelovalo 269 ispitanika koji su gledali filmove Forrest Gump i Bang! You’re Dead. Tijekom gledanja filmova, 16 istraživača promatralo je moždanu aktivnost ispitanika i bilježilo promjene. Označavali su prijelazne točke između događaja koje su ispitanici bilježili kao zasebna sjećanja. Najaktivnija moždana aktivnost zabilježena je u trenucima promjene scena, što znači da su ispitanici u sjećanju „razdvojili“ film na niz scena, baš poput režisera. Ti prijelazi nisu uvijek bili vezani za promjenu scena, već mogu biti povezani s uvođenjem zvuka u  scenu.

Aya Ben-Yakov, članica istraživačkog tima komentira kako je istraživanje pohrane sjećanja iz filma tek prvi korak u istraživanju kako mozak „posprema“ sjećanja iz pravog života.