1 min čitanja

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli u sklopu novootvorenog kolegija Robotika i budućnost, uvodi inovaciju u obrazovnom sustavu: asistent profesoru doc. dr. sc. Svenu Maričiću, koji je nositelj kolegija bit će ni manje ni više nego robot.

Robotica Pepper

Roboticu Pepper su za otvoreni kolegiji Robotika i budućnost omogućili suradnici Sveučilišta – Hrvatski Telekom d.d. s kojima je uspješna suradnja ostvarena njihovim pokroviteljstvom na Europskoj noći istraživača koja se održala 28. rujna ove godine na Forumu, Galeriji Cvajner te u Kinu Valli.

Robotica Pepper spada u napredniju generaciju humanoidnih robota. Proizvedena je u Japanu, preciznije u Softbanku. Pepper se služi i hrvatskim jezikom (nema robotski naglasak), gestikulira i pokreće ruke i tijelo, voli se grliti, plesati te slikati selfie. Na visini od 1,2 metra, i težini od 30 kilograma, opremljena je s dvanaest senzora, četiri mikrofona, dva zvučnika i dvije kamere koje se nalaze na čelu i u ustima.

Pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, osnovan je Znanstveno-tehnološki institut VISIO. Vršitelj dužnosti ravnatelja je doc.dr.sc. Sven Maričić, ujedno i voditelj tima pulskih studenata različitih smjerova (pedagoški fakultet, ekonomski fakultet, IKT i proizvodno strojarstvo) koji je razvio prvi hrvatski 3D tiskani mikroskop.

Riječ je o mikroskopu koji je nastao tehnologijom 3D tiska na jednom od najmlađih hrvatskih sveučilišta – Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Na StartUp Europe Awards Croatia za 2017., μSCOPE proglašen je pobjednikom u kategoriji SOCIAL. Ovo veliko priznanje omogućit će da μSCOPE predstavlja Hrvatsku u navedenoj kategoriji na europskoj razini. Inovacijom ovog proizvoda, Sveučilište Jurja Dobrile dobilo je svoje prvo intelektualno vlasništvo.

Premijera na Inspire Me konferenciji

Priču oko robotice Pepper i μSCOPEA imati ćete priliku čuti na Inspire Me konferenciji u Zagrebu. Pogledajte što vas sve očekuje na konferenciji: https://bit.ly/2PJQnnP i osigurajte svoju ulaznicu na vrijeme: https://goo.gl/2CkSgk