0 min čitanja

Koliko često silazite i penjete se negdje? Da li pritom koristite lift, pokretne stepenice ili možda obične? Većina nas ipak bira vožnju liftom ili pokretnim stepenicama, ali možda vas rezultati ovog istraživanja navedu na drugačiju odluku idući put.

Istraživači s kineziološkog fakulteta sveučilišta McMaster iz Kanade proučili su kako kratki intervali fizičke aktivnosti utječu na naše zdravlje. Otkriveno je kako upravo kratki intervali kardio vježbe pozitivno utječu na kardiovaskularni sustav, čine naše tijelo snažnijim i pospješuju našu kondiciju poput fitnessa.

Istraživanje je provedeno na fokus grupama djelatnika od kojih je jedna grupa za dolazak na posao i u pauzama koristila lift, dok je druga grupa koristila stepenice. Važno je naglasiti da se ne radi o penjanju na 11. kat sedam puta dnevno, već na treći kat tri puta dnevno, a obje fokus grupe nisu se bavile sportom i tjelovježbom. Iako se radi o vrlo kratkim intervalima aktivnosti, druga grupa je na kraju ispitivanja pokazala mnogo bolje rezultate na zdravstvenim testovima te testovima snage i izdržljivosti.