2 min čitanja

Jučer je u Puli najavljena suradnja Sveučilišta Jurja Dobrile i udruge Možemo zajedno na projektu uvođenja osnova robotike i 3D tehnologija u afričke škole. Pokretači ovog plemenitog projekta jesu dr. sc. Sven Maričić, ambasador novih tehnologija i profesor Dejan Nemčić, geograf i humanitarac koji već godinama radi na poticanju obrazovanja u Africi.

 

O njihovim dosadašnjim uspjesima može se mnogo pričati. Sven Maričić je znanstvenik iz Rijeke i profesor na Sveučilištu u Rijeci i Puli. Uveo je brojne nove kolegije iz područja 3D modeliranja, 3D printa i 3D skeniranja na riječke i pulske fakultete s motivom da studenti upoznaju nove tehnologije i stvaraju međunarodno prepoznatljive proizvode. I to mu polazi za rukom. Upravo on je mentor uspješnom startupu iz Rijeke Brailles Riddles koji putem 3D tehnologije izrađuje pomagala za slijepe i slabovidne osobe, koji je proglašen najboljim hrvatskim startupom u 2017. godini od njemačko-hrvatske trgovinske i industrijske komore.

 

Studenti uvode robotiku u afričke škole

Sven Maričić u predstavljanju ovog projekta naveo je da kao osnovnu funkciju Sveučilišta vidi podizanje kvalitete života u zajednici. Upravo to će učiniti njegovi studenti za Afriku. Izrađivat će robotske ruke za afričku djecu u obrazovne svrhe. Zašto baš robotske ruke? Poput otisaka ruku iz Francuske spilje Lascaux koji datiraju 13.000 godina unatrag i ove robotske ruke imaju svrhu ostavljanja otisaka za buduće generacije. Poanta je zainteresirati i zaigrati afričku djecu jer zaigrana i znatiželjna djeca postaju zaigrani i znatiželjni odrasli (znanstvenici) koji svojim radom pomažu drugima.

 

Djeca i mladi su pokretači razvoja

Dejan Nemčić osnovao je udrugu Možemo zajedno s ciljem pomaganja Africi, poglavito u području obrazovanja. Osim pomaganja najpotrebitijim u lijekovima i namirnicama, njegova udruga potiče obrazovanje kroz gradnju škola, donacijama u školskom priboru i edukacijom djece. Dejan Nemčić kaže kako Afrika vapi za našom pomoći. Naveo je primjere kako su upravo olovke i školski pribor koju je donio u afričkoj djeci pokrenula brojna siromašna sela. Inače, geograf i profesor u osnovnim školama, trudi se motivirati i inspirirati svoje učenike da i oni učine nešto dobro za afričku djecu jer neovisno o obrazovanju, struci i dobi, svatko može učiniti nešto da pomogne. A upravo su djeca ta koja uživaju mijenjati svijet na bolje.

djeca mijenjaju svijet

Što možemo naučiti od afričke djece?

U sklopu ovog projekta naši studenti sudjelovat će u izradi robotskih ruku za afričku djecu, ali i posjetiti ih. Kako Dejan kaže, i mi svi od njih možemo nešto naučiti: usprkos siromaštvu i bolestima koji im ugrožavaju život, njihov osmjeh je iskren i zarazan. To je ono što trebamo usvojiti: naučiti živjeti i uživati u ovom trenutku. Zato se veseli što će studenti otići u Afriku i doživjeti najljepšu životnu avanturu.