0 min čitanja

Nizozemski grad Eindhoven postat će prvi u svijetu u kojem će ljudi živjeti u 3D printanim kućama.

Nizozemska tako odgovara na problem nedostatka zidara. Naime, uslijed porasta stanovnika, a smanjenja stambenog prostora, 3D print se testira kao moguće rješenje. Prve isprintane kuće bit će gotove 2019. godine, a za život u njima već se zaprimaju prijave.

Kuće su zamišljene kao bungalovi futurističkog dizajna, a bit će smještene u naselju u blizini centra Eindhovena.

Prema voditelju projekta na tehnološkom sveučilištu, Theu Saletu, ovakva izgradnja je ekološki prihvatljivija:”Printanje betona u 3D printeru velika je stvar za industriju. Osim što omogućava da napravimo zgrade, arhitektima daje mogućnost finog oblikovanja betonskih struktura. Još jedna velika prednost je i smanjenje emisija CO2 jer je u gradnji takvih kuća potrebno mnogo manje betona i cementa“.

U videu pogledajte kako izgleda 3D print betona:

Ovo nije prvi ovakav projekt u Nizozemskoj

Projekt se provodi u partnerstvu tehničkog sveučilišta i brojnih privatnih poduzeća iz područja projektiranja, dizajna, upravljanja nekretninama. Grupacija koja stoji iza ovog projekta već se okušala u printanju betona. Prvi njihov ovakav projekt je 3D printani most koji se nalazi u Nizozemskom selu Gemert, a služi prelasku biciklista preko rijeke.