1 min čitanja

Match grupa, vlasnik Tindera, Matcha i drugih popularnih dating aplikacija lansirala je još jednu, nešto drugačiju aplikaciju koja igrificira upoznavanje. Crown je trenutno dostupan na američkom tržištu, a uskoro dolazi na naše.

Stručna savjetnica Match grupe dr. Helen Fisher izjavila je za TechCrunch da dating aplikacije mogu postati zarazne i izgubiti smisao zbog prevelikog izbora: „Što više tražite i tražite partnera, veća je vjerojatnost da ga nećete naći. To se zove kognitivno preopterećenje. Čovjek instinktivno i kad nađe potencijalnog partnera, nastavlja tražiti kako bi pronašao boljeg. Uz toliko prilika i alternativa u online svijetu, lako je postati ovisan o dating aplikacijama.“

Kako funkcionira Crown?

Dok ostale aplikacije ne ograničavaju broj pregledanih profila, Crown je uveo ograničenje. Svaki dan u podne aplikacija odabire 16 potencijalnih partnera za svakog korisnika. Oni će pregledavati profile na način da od dva istovremeno prikazana profila odaberu onaj koji im se više sviđa, i tako sve dok se izbor ne svede na posljednja četiri pobjednička „okrunjena“ profila. Četiri odabrana sretnika ili sretnice dobiti će informaciju da ih je korisnik odabrao među konkurencijom, što je poticaj za uspostavljanje komunikacije. Osim toga, profili korisnika bit će također u bubnju za odabir drugih korisnika, što povećava mogućnost pronalaska partnera.

Zašto baš 16 profila?

Iz Match grupe poručuju da žele da korisnici svoj izbor temelje na kvaliteti, a ne kvantiteti. Mnoga istraživanja pokazala su da ljudi mogu održavati stabilne društvene odnose s ograničenim brojem ljudi. Ne ograničavajući mogućnost kontakta s potencijalnim partnerima, stvara se preopterećenje za pojedinca, i takav pristup ne pomaže u spajanju potencijalnih parova. Iako će se odabir partnera na Crownu bazirati na fizičkoj privlačnosti (prikazom fotografije), ovaj način izbora uvijek će rezultirati pobjednikom.

Crown je trenutno u fazi testiranja i dostupan je besplatno na iOS-u za američko tržište. Aplikacija će uskoro biti dostupna i android korisnicima globalno.