1 min čitanja

Google-ov YouTube prva je aplikacija koja će upozoravati svoje korisnike da previše vremena provode surfajući.

Na prošlotjednoj Googleovoj konferenciji, ova kompanija najavila je da će pokušati utjecati na Internet korisnike kako bi reducirali vrijeme provedeno online. Razlog tomu je ozbiljan problem koji je globalno prisutan: ovisnost o mobitelu.

Ovisnost o mobitelu – gorući problem

Činjenica je da su mobiteli, tableti i kompjutori korisni. Međutim, ako više vremena provodimo pregledavajući društvene mreže, surfajući i igrajući igrice nego u interakciji s drugim ljudima, to ne može imati pozitivan utjecaj na naše živote. Ovisnici nisu zapravo ovisni o mobitelu, već o aplikacijama koje koriste, pa tako to mogu biti aplikacije za upoznavanje, igre, video sadržaj ili pornografski sadržaj.

Ovisnost o mobitelu

Ovisnost se očituje u kompulzivnom pregledavanju mobitela, čak kad on ne zvoni. Pretjerana konzumacija ovih aplikacija narušava privatni i poslovni život pojedinca, potiče stres, osjećaj usamljenosti i depresiju.  Ovisnost o mobitelima sve je češća, a nije nimalo bezazlena. To su uvidjeli i u Google-u te planiraju kako se uhvatiti u koštac s ovim problemom.

YouTube će upozoriti korisnike da predugo surfaju

Prvi korak poduzet će se upravo na YouTube-u, gdje se uvodi opcija „uzmi pauzu“. Ova opcija uvodi se kao podsjetnik da korisnik provodi previše vremena surfajući, a pojavit će se u obliku notifikacije. Svaki korisnik može za sebe individualno odrediti koliko je to vremena „previše“, a izbor će biti moguć: nikada, svakih 15 minuta, 30 minuta, 60 minuta, 90 minuta i 180 minuta. Prema podacima Omnicore agencije, trenutno YouTube ima više od 30 milijuna dnevno aktivnih korisnika. Prosječno vrijeme provedeno u pregledavanju videa iznosi 40 min, a ova brojka raste iz godine u godinu – duplo! Dnevno se pogleda čak 5 milijardi videa, a milenijalci preferiraju YouTube u odnosu na televiziju.