1 min čitanja

Nova godina bez petardi? Moguće je, ali na žalost ne u Hrvatskoj. Naime, u više njemačkih gradova upotreba pirotehnike je strogo zabranjena. Bacanje petardi zabranjeno je u većim gradovima poput Hannovera, Düsseldorfa, Bremena i Dortmunda u centru grada i blizini lokacija koje su posebno prometne. I u mnogim manjim gradovima brani se upotreba pirotehnike u centru grada.

Iako udruge za zaštitu životinja već godinama pokušavaju izboriti isto u Hrvatskoj, potpisi za peticiju se ne skupljaju lako. Stoga je ovo blagdansko vrijeme vrlo stresno kućnim ljubimcima.

Ukoliko im želite barem malo olakšati stres, donosimo vam neke savjete koje možete primijeniti:

Pobrinite se da vaš ljubimac može doći do svojeg sigurnog mjesta

Nemojte puštati svojeg ljubimca u dvorištu, kako od straha ne bi pobjegao, već ga uvedite u stan ili kuću. Učinite dostupnim njegovo sigurno mjesto, na koje inače ide kad se boji. Ispod stola, kreveta ili kuta napravite mu udobno sklonište i donesite njegove najdraže igračke kako bi se osjećao sigurnim.

Ignorirajte zvuk petarda i vatrometa

Kad je vaš ljubimac preplašen, preuzmite ulogu alfa mužjaka i pokažite mu da ste tu kako bi ga zaštitili. Nemojte pokazivati zabrinutost i strah radi pucanja petardi i vatrometa, već ignorirajte da se išta neobično događa, pustite muziku i napravite ugodnu atmosferu.

Ako poznajete ljubimca koji se ne boji petardi, pozovite ga u društvo

Koliko puta se dogodilo da svog poslušnog ljubimca zovete ili izvikujete naredbu dok se on igra s drugim psom ili mačkom i dobivate zauzvrat potpuni ignore? Postoji velika vjerojatnost da će se isto dogoditi i u ovoj situaciji i da će uz društvo ljubimca koji se ne boji pucanja petardi, ovakva situacija proći bezbolno.