1 min čitanja

Zaigrane zaljubljenike u polaroid kamere oduševit će novi gadget koji je osmislio Dan Macnish: Draw This je polaroid kamera koja sliku pretvara u simpatičnu dječju črčkariju. Ovaj kreativac dosjetio se spojiti polaroid kameru i igricu Qick, Draw!

Crteži su odabrani iz Quick, Draw! baze od 50 milijuna črčkarija

Iza igrice Qick, Draw! stoji Googleov tim koji je pokušao učiniti Pictionary zanimljivijim. U igrici sudjeluju dva igrača, kao i u klasičnoj igrici, ali jedan od njih je umjetna inteligencija. Igrač ima 20 sekundi da nacrta zadani pojam, a cilj je da uređaj s druge strane otkrije pojam. Pojmovi se odnose na jednostavne objekte s kojima se susrećemo poput lubenice, tostera, deve… Dok igrač crta zadani pojam, kompjutor pogađa što predstavlja črčkarija dok nije siguran o čemu se radi. Iako se čini da kompjutor nasumce pogađa pojmove, iza ove zanimljive igrice stoje komplicirani algoritmi koji omogućuju prepoznavanje crteža. Ovaj eksperiment, koji je ujedno i bio prvi eksperiment umjetne inteligencije od Googlea, rezultirao je bazom s preko 50 milijuna črčkarija svakodnevnih predmeta, koji su inspirirali kreativca Dana Macnisha za ovaj novi gadget.

Dan Machnish camera
Izvor: http://danmacnish.com

Kako funkcionira Draw This kamera?

Iako nalikuje polaroid kameri, Draw This bitno se od nje razlikuje. Ova kamera nema zaslon, što znači da fotograf „na slijepo“ slika odabranu scenu. Kamera će uhvatiti scenu koja ne mora nužno prikazivati ono što je slikano. Rezultat naime ovisi o tome kako je Qick, Draw! pogon prepoznao scenu. Rezultat toga pomoću termalnog printera ispisuje se na papir i izlazi iz kamere poput polaroid fotografije.

Kako fotografija ovisi o interpretaciji umjetne inteligencije, ono što dobijete ne mora nužno odgovarati onome što je slikano. Za one koji žele sami izraditi svoju verziju Draw This kamere, instrukcije su dostupne online.