0 min čitanja

Generacija milenijalaca zaista je posebna. Postavili su mnoge nove životne trendove od kojih neki jako iznenađuju, a neki manje. Generacija je to koja voli ugodan i udoban život, bira ostanak kući i gledanje serije umjesto izlaska. Troši novac na putovanja i pametne gadgete, i poprilično kasno se osamostaljuje i osniva obitelj, ako uopće.

Kako se umiroviti u tridesetima?

Najnoviji pokret među milenijalcima ipak iznenađuje. To je FIRE (Financial Independence Retire Early) pokret koji podrazumijeva ideju umirovljenja u tridesetima i nastavak skromnog života i uživanja u dokolici. FIRE filozofija temelji se na marljivom radu i štednji do tridesete. Nakon što se tako uštedi znatna cifra koja omogućuje normalan život, mladi se mogu umiroviti i baviti hobijima, putovati ili raditi nešto drugo što vole, a ne donosi novac.

FIRE filozofija novca

Kako bi to uspjeli, potreban je strogi režim gospodarenja novcem i prihvaćanje vrlo rigoroznog mindseta. Dok preostali smrtnici štede iznos koji im ostane nakon što podmire sve mjesečne troškove, FIRE-ovci rade suprotno. Odrede cifru koju žele mjesečno uštedjeti, a žive od preostalog iznosa.

Ipak, treba naglasiti da je ovaj trend porekao je iz razvijenih zemalja u kojima je tako nešto ipak moguće. Gdje prekovremeni sati zaista vrijede i znatno uvećavaju primanja, a i sa skromnim primanjima za njihov standard ipak mogu izdvojiti znatnu svotu za dokolicu, putovanja i druge male luksuze.