0 min čitanja

Ocean Cleanup sustav za čišćenje oceana započeo je s radom. To je sistem vrijedan 20 milijuna dolara kojim se planira čišćenje 1,8 bilijuna komada smeća koje pluta Tihim oceanom.

Plutajući sistem postavljen je na obali San Francisca i slijedi dvotjedno testno razdoblje prije nego počne raditi “punom parom”. Dizajnirala ga je neprofitna organizacija “The Ocean Cleanup” iz nizozemske. Njezin utemeljitelj Boyan Slat, ujedno i izumitelj Ocean Cleanup sistema inače podrijetlom ima i hrvatske korijene. Njegova misija je razvijanje napredne tehnologije koje će pomoći u rješavanju problema nakupljanja smeća u oceanima.

The-ocean-cleanup-lansiranje
Izvor: https://www.theoceancleanup.com

Sistem pokreću isključivo obnovljivi izvori energije: vjetar i valovi kako bi kretanjem hvatao smeće poput Pac Mana. Ovaj sustav ujedno vrši i prikupljanje podataka koje komunicira prema satelitu putem senzora i kamera sa solarnim napajanjem.

Jedan sistem Ocean Cleanup-a dugačak je 600 metara, a plan je postaviti 60 takvih sistema diljem Tihog oceana kroz iduće 2 godine te širenje i na druge oceane. Sistem prikuplja smeće koje pluta oceanom i nakon 6 mjeseci rada vraća se na kopno kako bi se otpad odstranio i usmjerio na reciklažu.

 

Stručnjaci iz The Ocean Cleanup-a procjenjuju da će sustav prikupljati oko 68 tisuća kilograma plastike. Ambiciozan cilj organizacije je pomoću ovog inovativnog sistema smanjiti čak 90% plastičnog otpada u svjetskim oceanima.