0 min čitanja

U projektu Svjetske banke, Europske komisije i hrvatskih partnera pokreće se digitalna platforma za pokretanje posla. Ona će objediniti različite institucije i postupke potrebne za osnivanje tvrtke.

Riječ je o projektu “Postavljanje temelja za moderni sustav pokretanja poslovanja u Hrvatskoj”, kojim se u godinu i pol dana razvio sustav za pokretanje posla online u nekoliko koraka.

Od hrvatskih partnera u projektu su sudjelovale mnoge institucije u koje administriraju proces pokretanja tvrtke. Fina je zadužena i za provođenje projekta, vođenje i održavanje novog digitalnog sustava. Uvođenje novog digitalnog sustava u svrhu je olakšanja procedure za poduzetnika i skraćivanje vremena potrebnog za pokretanje biznisa. Institucije koje su se do sada time bavile, bavit će se i dalje, ali poduzetnik neće morati fizički sve obići i čekati u redovima kako bi prikupio potrebne dozvole i dokumentaciju. Pristup platformi i aplikaciji će biti besplatan, ali preostali troškovi i dalje će se plaćati.

Do kraja godine partneri će stvoriti tehničke preduvjete za realizaciju ovog projekta, a digitalna platforma za pokretanje posla trebala bi biti aktivna sljedeće godine.