1 min čitanja

Sljedeći put kad budete imali dogovor za spoj na slijepo ili intervju za posao, imajte na umu da je potrebna dobra priprema. Za stvaranje prvog dojma o sebi nemate mnogo vremena! Novo istraživanje otkriva kako kod prvog susreta imate samo 27 sekundi kako bi sugovornik stvorio mišljenje o vama.

Istraživanje je provedeno na 2.000 osoba koji su bili zamoljeni da odaju svoj dojam o osobi koju su prvi put upoznali. Cilj istraživanja jest otkriti kako stvaramo dojam o osobi koju tek upoznajemo, koliko je vremena za to potrebno i koji obrasci ponašanja stvaraju loš, a koji dobar dojam.

A evo odgovora na ta pitanja!

Istraživači su otkrili kako dobar prvi dojam ostavljaju osmjeh, pristojnost, dobar miris, slušanje sugovornika i kontakt očima.

Suprotno tome, loš miris ili zadah, pa čak i loš izbor odjeće mogu ostaviti negativan utisak na osobu koju upoznajete. Osim toga, loš dojam ostavit ćete ako se ponašate arogantno.

Iznenađujuće, miris tijela vrlo visoko kotira kad govorimo o faktorima koji stvaraju prvi utisak. Čak 85 posto ispitanika izjavilo je kako su skloni stvoriti negativan prvi dojam o osobi koja ne miriše lijepo. Istovremeno, 68 posto ispitanika izjavilo je kako ne pridaje previše pažnje tome kako oni mirišu kad se prvi put nalaze s nekime.

Kada razgovaramo o spojevima na slijepo, ispitanici su odgovorili kako im je potrebno samo 15 minuta da procijene da li se žele ponovno vidjeti s tom osobom. Čak dvije trećine ispitanika na spoj dolazi s već stvorenom prvom slikom o nekome, jer tu osobu prethodno guglaju i traže informacije o njoj na društvenim mrežama.

Samopouzdanje je još jedan faktor koji visoko kotira na stvaranju prvog dojma. Samopouzdana osoba ostavit će dobar prvi dojam na preko 80 posto ispitanika.

Dakle, za pozitivan dojam nije potrebno mnogo: dobar izbor odjeće, dobar parfem, pozitivan i samouvjeren stav, ugodan ton glasa, smisao za konstruktivan razgovor praćen pozitivnim govorom tijela. A s ničim od navedenog ne smijete “kiksati” u prvih 27 sekundi.