0 min čitanja

Posljednjih dana često na nebu možete primijetiti zvijezdu padalicu. Ova pojava uobičajena je za razdoblje od srpnja do kolovoza, a u narodu se još zove i Suze svetog Lovre.

Fenomen zvijezda padalica ustvari predstavlja prolazak komadića nebeskih tijela kroz atmosferu, pri čemu otpušta svjetlosni trag.

Meteor

Što su zvijezde padalice?

Zvijezde padalice nazivamo još i meteorima. Radi se o sićušnim nebeskim tijelima koja velikom brzinom ulaze u atmosferu, pri čemu se zbog velikog trenja zagrijava, drobi i isparava u atmosferi. Ako su meteori veliki, može se dogoditi da ne sagore u potpunosti u Zemljinoj atmosferi. Tada oni padaju na Zemlju i prilikom pada oblikuju kratere različitih veličina.

Krater

Kako se pripremiti na uživanje u kiši meteora?

Najizraženija pojava meteora bit će vidljiva idući vikend, od 11. do 13. kolovoza. Kroz noć pojava meteora je sve češća, a najveći broj meteora može se vidjeti pred zoru. Idealno mjesto za promatranje zvijezda je čistina koja nije svjetlosno zagađena – livada ili plaža izvan grada. Kako bi se zaštitili od nametnika, nemojte zaboraviti ponijeti sredstva protiv krpelja i komaraca, te toplu odjeću zbog pada temperature tijekom noći.

U narodu vlada staro vjerovanje da zvijezde padalice ispunjavaju želje, stoga se osim hrane, pića, sprejeva i dekice naoružajte i lijepim željama.