1 min čitanja

Od sada možete platiti račun u trgovinama mobitelom. Kod Google Pay plaćanja nema fizičke kartice, već se plaćanja odvijaju beskontaktnim putem pomoću pametnog telefona i aparata za beskontaktno plaćanje.

Za početak, ova usluga je omogućena samo Android korisnicima koji su klijenti Privredne Banke Zagreb,  prve banke s kojom je Google sklopio ugovor za Hrvatsku.

 

Kako platiti račun pomoću Google Pay-a?

Korisnici koji žele aktivirati svoj virtualni novčanik trebaju preuzeti Google Pay aplikaciju s Google Play trgovine i povezati aplikaciju sa svojim tekućim računom.

Plaćanje u trgovinama vrši se putem prislanjanja mobitela na terminal za beskontaktno plaćanje. Ako se radi o iznosu do 100 kuna, dovoljno je samo aktivirati ugašeni ekran mobitela, dok je za veće iznose  mobitel potrebno otključati kako bi se izvršilo plaćanje.

 

Ukrasti podatke nikad nije bilo lakše – zaštitite se!

Usporedno s napretkom tehnologije napreduje i kriminal, stoga budite oprezni. Mogućnost plaćanja bez autorizacije pinom ili potpisom olakšava „posao“ onima koji vam žele ukrasti podatke ili novac. Oni to čine putem NFC čitača koji koristi istu tehnologiju kao terminali za beskontaktno plaćanje. Kako se zaštititi? Zaštitite svoj uređaj i aktivirajte otključavanje putem otiska prsta ili skeniranja lica.

Zaštitite se u slučaju krađe ili gubitka mobitela. Instalirajte aplikacije koje vam omogućuju zaključavanje mobitela u slučaju gubitka i njegovo lociranje. Tako ćete onemogućiti pristup onima koji ga ne bi trebali imati.