4 min čitanja

Prvo izdanje Start-Up akademije u Istri završilo se uz zajedničko druženje polaznika, mentora i predstavnika institucija i gradova. Na trodnevnim edukacijama koje je organizirala Start-up udruga u partnerstvu s Istarskom razvojnom agencijom u 7 gradova i općina sudjelovalo je ukupno 313 polaznika. Na edukacijama polaznici su oblikovali svoju poslovnu ideju, doznali više o tome kako pokrenuti svoj posao i dobili korisne savjete od predavača i panelista.

Osim polaznika, projektu su se odazvao velik broj stručnjaka iz različitih područja. Oni su nesebično s poduzetnicima početnicima podijelili svoja znanja, iskustvo i savjete za što uspješniji start, ali i nastavak poslovanja.

U Start-up akademiji sudjelovalo je više od 50 predavača i panelista

Predavači i panelisti kojima ovim putem organizatori javno zahvaljuju na učestvovanju jesu: Lorena Boljunčić (Idea Istra), Marko Bolković (Udruga Sonitus), Mladen Draguzet (Istra Adventure), Nevenko Bulić i Nigel Simpson (Glavani Park), Milena Mičić (Aquarium Pula), Deniz Zembo (Hotel Amfiteatar), Kristina Peršić (Travel Istria), Zoran Uravić (Ranč Barba Tone), Federica Ukušić (Camping Polidor), Ivana Marić (Master Holiday), Alen Paliska (100 milja Istre), Patrik Spagnolo (InCheckin), Veseljko Otočan (Sanc. Michael), Sandra Pekica (OPG Pekica), Dragan Bilić (Family Centar Štokovci), Mateja David (Itočka), Marijeta Matijaš (Kreacija), David Diković (Vina Diković), Erik Lukšić (Istrun), Danijela Kasumović Maružin (Punkt), Filip Zoričić (Memo muzej), Daniel Vučetić i Marko Pereša (NorthEast Travel Agency), Tiziana Paris i Sanja Ferković (Odvjetnički ured Tiziana Paris), Toni Milovan (FWD), Vesna i Tom Thiele (Vesna’s Naturals), Marijan Orbanić (Elitimo), Alen Greblo (ThisIsIstria), Toni Brkić (Nautic Agency), Ivana Čehić Rabljenović (Coworking Rovinj), Veronika Beckers (Bura Brew), Ivan Kovač (Remedy), Robert Velenik (UO Poreč), Dejan Hren (Plethora of Creativity), Marko Plovanić (Infosit), Mojca Tavčar Benčić (Agilna agencija), William Negri (Negri vina i maslinovo ulje), Mateo Gobo (Gobo Web & Photography), Domagoj Ostović (Lloyds design studio), Selma Smajić (Ures), Mirna Posavčević (Anima M), Goran Zgrablić (EatIstria) i Saša Petković (KG Media). Osim njih, kao predavači su sudjelovali predstavnici Start-up udruge, Zagrebačke Banke, IDA-e, HBOR-a, udruženja obrtnika, poduzetničkih inkubatora te gradova i općina u kojima smo učili i družili se tijekom protekla tri mjeseca.

19 poduzetničkih ideja iz svih gradova osvojilo je plasman u finale natjecanja. Na završnoj konferenciji održanoj 24. siječnja u Istarskoj razvojnoj agenciji timovi i kandidati plasirani u finale predstavili su svoje ideje stručnom žiriju koji je odlučio o pobjedniku prve Start-up akademije u Istri. Za finalni pitch pred žirijem pripremio ih je vrhunski trener za javni nastup Peter Hopwood.

Finale Start-up akademije u IDA-i: prezentacija projekta “online biljar”

Pred žirijem koji se sastojao od Selme Smajić (Ures), Vanje Andrića (mentor pri Tehnološki park Zagreb), Andrijane Zovko (Zagrebačka banka) i Svenom Maričićem (mentor pri UNIPU, UNIRI, SPIN i STARTUP inkubator) našao se ozbiljan i vrlo težak zadatak. Nakon trominutnog predstavljana svih projekata, žiri je odlučio o pobjedniku.

Evo koji projekti su osvojili najviše bodova žirija:

Trećeplasirana ideja je ujedno i pobjednička ideja Start-up akademije u Puli. Radi se o avanturističkim biciklističkim turama braće Zgrablić iz Pazina. Projekt BikeTouring Pazin prezentirao je Tedi Zgrablić i osvojio treće mjesto na natjecanju. U prezentaciji svog projekta, Tedi je pokazao fotografije s prethodnih avantura na dva kotača.

Start-up_akademija_finale_drugoplasirana_poduzetnička_ideja
Tedi Zgrablić s Teutom Molnar iz Start-up udruge i Claudiom Pučić iz Istarske razvojne agencije; Photo: Glas Istre (Dejan Štifanić)

Drugoplasirana ideja nastala je kao studentski projekt tri studentice pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, a radi se o aplikaciji STapp koja će povezati studente s iznajmljivačima smještaja. Ines Pruginić, Matea Selimović i Patricia Šverko šarmirale su žiri, i unatoč tome što nisu odnijele pobjedu, dobile su najjači aplauz koji se sinoć zaorio IDA-om.

Start-up_akademija_Danijel_Korenika
Pobjednička prezentacija u prepunoj IDA-i

Poduzetnička ideja koja je osvojila najviše bodova dolazi iz Umaga, a radi se o mini hotelu za kućne ljubimce hos.PET.ality koju je prezentirao Danijel Korenika. Danijel je polaznik obrazovnog programa Pučkog otvorenog učilišta Ante Babić u Umagu te je na uporan nagovor kolega iz tima i mentora prezentirao svoj projekt. Iako isprva nije imao u planu prezentaciju, njegov projekt odnio je pobjedu. 

„Sudjelovanje u Start-up akademiji je bilo jako lijepo iskustvo, upoznao jako puno kreativnih ljudi s odličnim idejama. Ja sam se priključio pitchu na nagovor kolegica i mentora iz Učilišta, svakako nisam očekivao pobjedu. Ideja je još uvijek samo ideja, ali ovakvo ohrabrenje poticaj mi je za njezinu realizaciju.”

– izjavio je pobjednik prvog ciklusa Start-up akademije u Istri: Danijel Korenika

Selma Smajić uručuje buket pobjedniku Danijelu Koreniki; Photo: Glas Istre (Dejan Štifanić)

Danijel je proaktivan i već je otvorio Facebook stranicu svog budućeg hotela. Pozivamo vas da ga podržite lajkom, a stranicu pronađite ovdje! Nadamo se kako će se Danijelu dodatan poticaj za realizaciju poduzetničke ideje biti osvojenih 5.000,00kn, računalo i mentorstvo predavača. Nagradni fond osigurali su projektni partneri, a panelist William Negri obradovao je sva tri prvoplasirana tima/kandidata buteljama vrhunskog vina i maslinovog ulja Negri.

Već se priprema drugo izdanje Start-up akademije!

Organizatori s partnerima uložili su mnogo truda u pripremu programa, pa se druženje nakon formalnog dijela nastavilo u Hotelu Amfiteatar, gdje je chef Deniz Zembo najavio skori početak svog novog ciklusa edukacija iz kuharstva koje su idejno začete upravo na panel diskusiji u Svetvinčentu na prvoj Start-up akademiji. Nakon ukusne zakuske druženje se nastavilo u baru Shipyard, gdje su nestrpljivi gosti saznali konačan poredak poduzetničkih ideja.

Start-up_akademija_Istra_finale
Atmosfera s proglašenja pobjednika u baru Shipyard; Photo: Glas Istre (Dejan Štifanić)

Selma Smajić, članica žirija iznenadila je pobjednika prekrasnim buketom iz svog cvjetnog studija Flores. Moramo naglasiti da iz Buzeta nisu stigle samo dobre ideje, već i ukusne slastice iz pekare Ošo kojima su se gosti osladili, a finalisti zaliječili tremu.

Prvo izdanje Start-Up akademije provedeno je u organizaciji Start-Up udruge i IDA-e te gradovima Buzet, Umag, Pula, Poreč, Rovinj, Labin i općinama Svetvinčenat i Medulin, a izvedbu projekta podržali su HBOR, Zagrebačka Banka, SAS knjigovodstvo, DHH, Pula Parking, TV Nova i portali eistra.info i InspireMe.hr.

Velik broj polaznika edukacija ohrabrio je partnere na planiranje drugog ciklusa Start-up akademije. Za novi ciklus u planu je još veći broj gradova, mentora kao i veći nagradni fond. Pratite Facebook stranicu projekta i ostanite u toku s nadolazećim edukacijama.