1 min čitanja

U svojim početcima, tekstualne poruke služile su vrlo jasnoj svrsi: brzom prijenosu hitne kratke informacije. SMS poruke evoluirale su u emotikone, gifove, video zapise, audio zapise, fotografije i mnogo više od toga. Sve to uzrokuje konstantnu zvonjavu mobitela. Ne treba niti spominjati da je pojava besplatnih servisa za razmjenu poruka doprinijela tome da on zvoni sve češće i češće. A to nam uzrokuje stres.

Viber je proveo istraživanje o navikama dopisivanja među svojim korisnicima iz Velike Britanije. Čak trećina ispitanika izjavila je kako je glavni izvor stresa u njihovom životu zvonjava telefona zbog dobivenih poruka. Najveći stres uzrokuje pretjerivanje s akronimima i emotikonima. Stres nam uzrokuje i čekanje odgovora. Većina ispitanika izjavila je kako smatra da na dobivenu poruku treba odgovoriti što prije.

Priuštite si odmor od tehnologije

Većina pametnih telefona nudi opciju provjere koliko vremena provodite na njima. Ova korisna opcija nastala je kao odgovor na ovisnost o tehnologije, prisutnu ponajviše kod mlađih generacija.

Lupite se po prstima ako shvatite da ste pretjerali i da to vrijeme možete kvalitetnije iskoristiti.

Kako bi smanjili stres radi konstantne zvonjave, poslužite se nekim od ovih savjeta:

  1. Izbrišite aplikacije koje vam ne trebaju – aplikacije koje ne koristite ili koristite malo obrišite.
  2. Povremeno ugasite mobitel – noću ugasite mobitel kako ne bi ometao vaš san. Tijekom dana ga utišajte u trenutcima kad se trebate posvetiti poslu, sebi ili drugim ljudima. Pripremite se da ćete možda neki trač doznati sa zakašnjenjem, ali zato valjda neće propasti svijet.
  3. Ugasite internet vezu – savjetujte prijateljima i poznanicima da vas nazovu ako vas hitno trebaju. Viber, Messenger, WhatsApp provjeravajte povremeno, kad imate vremena i volje baviti se manje važnim porukama i odgovoriti na njih.