4 min čitanja

Na Start-up akademiji održanoj od 11. do 13. prosinca u prostorima Obrtničkog doma u Poreču, Porečani su pokazali kako njihov grad zasluženo nosi titulu Poduzetan Poreč.

Edukacije i radionice

Tijekom prva dva dana polaznici Start-up akademije uz stručno vodstvo imali su priliku saznati mnoge informacije i usvojiti vještine koje će im pomoći u realizaciji njihovih ideja. Kroz teme poslovnog planiranja, marketinga, izrade web stranice i pravnih aspekata poslovanja proveli su ih stručnjaci iz prakse: Tiziana Paris i Sanja Ferković (Odvjetnički ured Tiziana Paris), Marko Plovanić (Infosit), Amel Hadžipašić i Teuta Molnar (Start-Up udruga).

U panel diskusiji o poduzetništvu razmijenili smo iskustva pokretanja posla s Veronikom Beckers iz Porečke craft pivovare Bura Brew i Ivanom Kovačom koji je pokrenuo prvu paleo farmu u Istri Remedy. U panelu nam se pridružio i sudionik Goran Obrovac, koji već 5 godina s kolegom vodi startup iz jedne porečke garaže.

start-up-akademija-porec
Start-Up akademija u Poreču

Prilike za financiranje

Treći dan sudionici su se informirali o tome kako mogu iskoristiti programe kreditiranja i potpora koji su namijenjeni upravo poduzetnicima početnicima i malim poduzetnicima. Svoju paletu mogućnosti za klijente poduzetnike predstavila je Zagrebačka banka. Program institucionalne potpore poduzetništvu predstavili su IDA i Udruženje obrtnika Poreč. Predstavnici Grada Poreča informirali su polaznike o mjerama i programima poticanja poduzetništva, a natječaji se očekuju u objavi već krajem ovog i početkom idućeg mjeseca.

start_up_akademija_porec
Start-Up akademija u Poreču: panel diskusija s poduzetnicima

Porečki poduzetnici predstavili su svoje ideje

Mateo Kocijančić predstavio je svoj poduzetnički projekt City Camping Poreč. Radi se o inovativnom projektu za kampere koji rješava potrebu parkinga kampera koji su u prolazu gradom Porečom. City Camping Poreč ujedno rješava i problem nezakonitog parkiranja kampera u za to nepredviđenim zonama.

Goran Obrovac i Vanja Martić već godinama u garaži vode pravi primjer startupa. Iz zezancije su krenuli izrađivati 3D printer, koji je na natjecanju u Zagrebu osvojio drugo mjesto po performansama u konkurenciji s 3D printerom IT kompanije iz SAD-a na kojemu je radilo 40 inženjera. Dvojac izrađuje strojeve za obradu svih materijala, dronove, električne bicikle i još mnogo drugih zanimljivih stvari. Svoje vještine željeli bi komercijalizirati kroz projekt 3Dizajn.

Start_up_akademija_porec
Radionica izrade Business Canvas modela – tim 3Dizajn

Luka Pilipović predstavio je svoj projekt Amico. Radi se o aplikaciji koja povezuje iskustvo doživljaja destinacije prema individualnim preferencijama turista. Osim tradicionalnog sugeriranja aktivnosti i atrakcija, sustav je pojačan savjetnicima na lokaciji koji u svakom trenutku mogu korisnicima pružiti pomoć i potporu.

Tatjana Laus svojim projektom No Limits doskočila je problemu uređenja interijera za one koji nemaju viziju, iskustvo ni budžete za skupe dizajnere ili su neodlučni. Njezin projekt predstavlja vođenje korisnika kroz fazu između arhitekta i salona namještaja, kako bi se željeni prostor opremio sukladno željama, potrebama i budžetima klijenta.

U Poreču je čak 8 budućih poduzetnika predstavilo svoje poduzetničke ideje.

Nina Milovanović i Entoni Širol iskusan su tim marketing stručnjaka i trkača koji svoje dvije strasti žele spojiti u zajednički biznis. Njihova želja je projektom Run & Discover Istra pružiti svim rekreativcima i sportašima, domaćim i turistima autentičan doživljaj destinacije putem running tura.

start_up_akademija_porec
Radionica izrade Business Canvas modela – tim Run & Discover Istra

Sandi Fonović predsjednik je Sportske udruge Sprint i predstavio je nekoliko projekata koji su trenutno u fazi planiranja, a njihova realizacija slijedi u 2019. godini. Njegova udruga bavi se promicanjem sporta, a u idućoj godini planiraju organizaciju čak tri manifestacije: nogometnog turnira za djecu, malonogometnog turnira i povratak tradicionalne zimske lige u Poreču.

Marina Damjan predstavila se kao mama, novinarka i ljubiteljica novih tehnologija i Istre. Iz vlastitog iskustva putovanja s djetetom uočila je potrebu za informiranjem roditelja o child friendly lokacijama. Upravo to planira realizirati kroz svoj projekt Child Friendly Places.

Start_up_akademija_porec
Radionica izrade Business Canvas modela – tim Child Friendly Places

Damir Janušić predstavio je svoj projekt Procent Zero koji predstavlja sustav za opskrbu energijom bez onečišćenja, zračenja, zagađenja i ovisnosti. Radi se o sustavu koji je u fazi razvoja. Plan je razviti prototip koji bi se mogao koristiti za male kućanske aparate. Tehnologiju će kasnije primijeniti na teške strojeve poput automobila, aviona i vlakova.

Stručni žiri sastavljen od predstavnika Zagrebačke banke, Grada Poreča i odvjetničkog ureda Tiziana Paris odabrao je tri najbolje poduzetničke ideje:

  1. Amico
  2. Run & Discover Istra
  3. 3Dizajn

Odabrane tri poduzetničke ideje zajedno s pobjedničkim idejama iz drugih gradova sudjelovat će u finalnoj prezentaciji na kraju siječnja i nagradnom natječaju Start-up akademije.

start_up_akademija_poreč
Start-Up akademija u Poreču: Najviše bodova osvojila je ideja Luke Pilipovića “Amico”

Start-up akademija se nastavlja

Prvo izdanje Start-Up akademije u Istri izazvalo je velik interes. Ukupan broj sudionika u Istri sigurno će premašiti brojku 300. Nakon izdanja u Svetvinčentu, Puli, Rovinju i Poreču Start-Up akademija uzima kratku pauzu tijekom blagdanskog razdoblja.

Ciklus se nastavlja početkom iduće godine u gradovima:

  • Buzet (8.-10.01.),
  • Labin (15.-17.01.) i
  • Umag (16.-18.01.).

Zbog velikog interesa, a ograničenog mjesta za sudjelovanje, preporuka je da svoju prijavu izvršite što ranije preko linka.

Start-Up akademija provodi se u organizaciji Start-Up udruge i IDA-e te gradovima Buzet, Umag, Pula, Poreč, Rovinj, Labin i općinama Svetvinčenat i Medulin, a podržavaju je HBOR, Zagrebačka Banka, SAS knjigovodstvo, TV Nova i portali eistra.info i InspireMe.hr.

Način prijave:

Za sudjelovanje u Start-up akademiji možete se prijaviti putem linka u nastavku: https://goo.gl/forms/gFiky1XwcMCYl7ko1

O detaljima i programu dobit ćete obavijest putem e-maila po prikupljenim prijavama za pojedinu lokaciju.

Više informacija:

Više informacija o rasporedu i predavačima Start-Up akademije pronađite na linku: https://bit.ly/2PJXYH7 i pratite na Facebook stranicama.